Saopćenje Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH (SINDOK) sa svojim kantonalnim organizacijama je jedan od najmlađih i trenutno najaktivnijih sindikalnih saveza u FBiH. Nastao je kao rezultat potrebe sindikalnog udruživanja doktora medicine i stomatologije koji rade i prakticiraju na području FBiH, te kao rezultat potrebe zaštite njihovih prava i vrlo specifičnih potreba. Ove potrebe nisu mogle biti zadovoljene kroz aktivnosti Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH, a koji uključuje i ostale uposlene u zdravstvenom sistemu, tako i nemedicinske radnike i čije aktivnosti u ovome trenutku nisu u skladu sa voljom i željama većine doktora medicine i stomatologije u FBiH.

Liječnici su potpuno odvojena kategorija u zdravstvenom sistemu prema Zakonu o liječništvu FBiH gdje su definisani kao “osnovni i mjerodavni nosilac zdravstvene djelatnosti” i u kome je definisan niz ozbiljnih obaveza liječnika koje nema niti jedan drugi sudionik u sistemu zdravstvene zaštite. Upravo ova razlika čini ljekare glavnim i osnovnim nosiocima posla u zdravstenom sistemu.

Istovremeno, takva pozicija liječnika stavlja ih na prvu liniju i metom neopravdanog nezadovoljstva i ljutnje javnosti koja često nema temelja. Malo je poznato da duge liste čekanja na pojedine procedure u našoj zemlji nisu rezultat nerada nego činjenice da je BiH predzadnja u Evropi po broju liječnika, sa 1,9 doktora na 1.000 stanovnika, u usporedbi sa evropskim prosjekom od 3,4. Samo Albanija ima manje doktora nego mi. Upravo zato naši ljekari porodične medicine u timovima zbrinjavaju i do 3 puta više pacijenata nego što su standardi, a pojedini specijalisti i subspecijalisti imaju i do 10 puta više pregledanego što normativi dozvoljavaju. U medicini, kvantitet ne može biti zamjena za kvalitet.

Malo je poznato da je plata ljekara u Hrvatskoj 2-3 puta veća nego u FBiH, da je u Sloveniji veća 4-5 puta, a da je u zemljama EU i do 10 puta veća. U našoj zemlji su zanimanja za koja treba puno manje vremena za edukaciju ili ona za koja se može educirati na masi večernjih škola i sumnjivih visokoškolskih ustanova, mnogo bolje plaćena u odnosu na ljekare. Plata ljekara u FBiH nije se mijenjala skoro 10 godina, a da ne spominjemo činjenicu da noćna dežurstva i ostali vidovi prekovremenog rada, kao npr. dodaci na platu zbog rada u zoni zračenja, ne ulaze u osnovicu za obračun penzijskog osiguranja.

Stoga uopšte ne čudi činjenica da sve više ljekara, a što je posebno poražavajuće, gotovih specijalista, odlazi iz BiH nezadovoljni ovdašnjim uslovima – ne samo finansijskim, nego i skoro nemogućim uslovima rada. Istovremeno, uposleni ljekari nemaju nikakvog stvarnog uticaja na razvojnu politiku institucija u kojima rade, te se neki evidentni nedostaci aparata, instrumenata i potrošnog materijala koji ograničavaju primjereno pružanje medicinske usluge, a koji uzrokuju nezadovoljstvo građana, lome preko leđa onih sa kojima pacijenti prvo dolaze u dodir – ljekara.

Dakle, dragi građani FBiH, Vaša ljutnja zbog nemogućnosti ostvarivanja Vaših prava iz zdravstvene zaštite je vjerovatno opravdana, ali za nju su najmanje krivi ljekari koji su uglavnom preopterećeni i skoro bez ikakvog uticaja na poboljšanje nivoa zdravstvene usluge.Upravo je ovde mjesto SINDOK-a, koji ima zadatak da unaprijedi zaštitu prava doktora medicine i stomatologije, ali i da im omogući da kroz sindikalnu borbu unaprijede nivo zdravstvene usluge za naše sugrađane. Naposlijetku, svi smo mi potencijalni pacijenti.

Stoga je posebno zabrinjavajuće da se u pregovorima o Kolektivnom ugovoru u zdravstvu kontinuirano izostavlja učešće SINDOK-a – izostavlja se učešće sindikata u kome participira većina uposlenih doktora medicine i stomatologije sa područja FBiH. Izostavlja se sindikat nosilaca posla u sistemu zdravstvene zaštite uz kreiranje Kolektivnog ugovora kojim se dodatno srozava status doktora medicine i stomatologije po svim osnovama, a da sve liječničke obaveze ostaju nepromijenjene. Ovakva situacija je neprihvatljiva!

SINDOK se stoga obraća javnosti u FBiH sa ciljem blagovremenog informisanja o posljedicama ovakve politike. Mi smo obavezni i dužni zaštititi naša prava, ali u tom procesu štitimo i naše pacijente – naš Sindikat je puno više od udruženja koje se bori za povlaštene cijene uglja ili zimnice za svoje članstvo. Mi želimo, prvenstveno, bolje zdravstvo u našoj zemlji, želimo bolji nivo zdravstvene usluge za naše pacijente i želimo naš bolji status unutar zdravstvenog sistema.

U našem jeziku, kada se neko razboli, kaže se “da ide doktoru”, a ne da ide “uposlenom u zdravstvu” – pa prema tome, ako naša prava ne budu zadovoljena, ako se ne uzmu u obzir zahtjevi najbitnijeg sindikalnog udruženja doktora medicine i stomatologije i ako većina ljekara u FBiH odluči da bude u štrajku, pitamo se ko će pacijente pregledati, ko će pacijenta usmjeriti kroz zdravstveni sistem? Da li su to doktori ili “uposleni u zdravstvu” ili možda nadležna Ministarstva?

Kao reprezentativni sindikat doktora medicine i stomatologije u FbiH, spremni smo pregovarati sa svim nadležnim instancama kako bi se izbjegao ovaj nepopularni korak, ali smo i spremni zaštititi prava našeg članstva i vratiti dignitet ljekarskoj profesiji.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*