Turska: Uhapšeni lideri i 9 zastupnika prokurdske ljevičarske stranke HDP

Turska policija sinoć je uhapsila lidere prokurdske ljevičarske stranke HDP, kao i 9 zastupnika ove stranke u Parlamentu Turske.

Među uhapšenima su i Selahattin Demirtaş i Figen Yüksekdağ, dvojac koji zajednički vodi ovu stranku koja najjače uporište ima na jugoistoku Turske gdje su Kurdi većinsko stanovništvo.

Pored Selahattina Demirtaşa i Figen Yüksekdağ uhapšeno je i najmanje 9 zastupnika ove stranke u Parlamentu Turske u kojem ova stranka ima 59 zastupnika.

Oni su uhapšeni nakon što se nisu odazvali ranijem pozivu da se pred sudom pojave kao svjedoci u procesu koji se vodi pod sumnjom da su zastupnici HDP-a “dio naoružane terorističke grupe”, pri čemu vlasti stranku dovode u vezu sa PKK.

Hapšenje zastupnika parlamenta u Turskoj je omogućeno izmjenama ustava koji je inicirala vladajuća AKP u maju ove godine, kojim je ukinut imunitet zastupnicima. Samo dvije godine ranije, u vrijeme korupcijske afere u koju je bio umiješan vrh AKP-a i koji je rezultirao ostavkama četiri ministra, AKP je odbila prijedlog o ukidanju imuniteta zastupnicima.

Nakon hapšenja vlasti su blokirale ili otežale pristup Twitteru, Facebooku, WhatsApp-u i drugim kanalima komunikacije.

HDP je prva prokurdska stranka koja je ikada uspjela preći visok izborni cenzus od 10 posto i ući u turski parlament. Pored prava Kurda zalažu se i za prava drugih manjina (etničkih, vjerskih i seksualnih), a stranka nema klasičnog lidera već je vodi dvojac Selahattin Demirtaş i Figen Yüksekdağ.

Vladinim dekretima na jugoistoku Turske smijenjeno je više načelnika i drugih općinskih funkcionera koji su bili članovi HDP-a. Također, pod optužbom da su simpatizeri PKK, otpušteno je i hiljade učitelja i drugih vladinih službenika.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*