Rukometaši večeras protiv Austrije

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u drugom kolu “Grupe 3” kvalifikacija za EURO 2018 u Hrvatskoj večeras će u dvorani “Mirza Delibašić” sarajevske Skenderije ugostiti Austriju.

Iako je rana faza kvalifikacija svi u taboru bh. rukometaša su svjesni da im pobjeda može otvoriti vrata plasmana na Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj. Stoga je značaj utakmice neupitan, a selektor Bilal Šuman i njegovi izabranici ističu da su spremni i motivirani pred nedjeljni izazov.

Šuman: Očekujem odbranu na visokom nivou
Naime, u prvom kolu osim što je Španija očekivano savlada bh. tim, Austrija je potpuno neočekivano, čak se može reci i senzacionalno, poražena na domaćem parketu od Finske. Stoga, bi rukometni “zmajevi” eventualnim današnjim trijumfom gotovo potpuno izbacili Austrijance iz igre za odlazak na EP.

“Bilo je dosta zadovoljavajućih segmenata igre protiv Španije, posebno u odbrani. U drugoj utakmici je ostvaren iznenađujući rezultat u Austriji gdje je slavila Finska. Stoga su Austrijanci došli s namjerom da se protiv nas izvade, jer im je to zadnji voz za EURO. Gledali smo tu utakmicu i mislim da znamo kako i na koji način ćemo igrati protiv Austrije. Očekujem da naša odbrana bude na visokom nivou, što će nam omogućiti brzu tranziciju igre i lagane golove. Spremali smo se u ovih nekoliko treninga za njihove odbrambene formacije, kako bi imali rješenja i u napadu. Nadamo se velikoj podršci publike i pobjedi koja nam otvara vrata za odlazak na Evropsko prvenstvo”, rekao je selektor Šuman, te dodao da će biti promjena u sastavu u odnosu na utakmicu od prije tri dana u Valjadolidu.
Toromanović: Biće to teška utakmica!
Sličnog razmišljanja kao selektor je i pivot bh. tima Muhamed Toromanović, koji večeras očekuje tešku utakmicu.

“Radimo na tome da popravimo nedostatke iz utakmice sa Španijom. Polukontra i kontra su nam neophodni kako bi napredovali. Pokušavamo to pripremiti za Austriju, koja je jako opasna, bez obzira na poraz od Finske. Moramo dati sve od sebe, jer očekujem čvrstu igru u odbrani i da ćemo slaviti. U Španiji smo u prvom poluvremenu zaista igrali sjajnu odbranu, nadam se da ćemo to ponoviti tokom cijele utakmice sa Austrijom. Svjesni smo šta nam znači pobjeda i da nam ona otvara vrata EP”, jasan je Toromanović.
Panić: Moramo popraviti igru u napadu!
Desni bek reprezentacije BiH Marko Panić vidio je dosta problema u napadačkoj igri protiv Španaca, pa se nada da će sa Austrijancima u tom segmentu igre on i njegovi saigrači biti mnogo bolji.

“U Španiji smo igrali super odbranu, ali je problem bio u napadu. Imali smo rupu od petnaestak minuta što su Španci znali iskoristiti i napraviti seriju, te od 4:4 doći do 11:4. Sada nas čeka Austrija, a oni su nam glavni konkurenti za drugo mjesto. Moramo se skoncentrirati na našu igru. Dobro smo ih analizirali i uz pomoć publike i našeg potpunog angažmana možemo do pobjede”, optimista je desni bek bh. tima i francuskog Šamberija.
Publika u Skenderiji može pomoći dobru igru naših!
Utakmica BiH – Austrija biće odigrana u dvorani “Mirza Delibašić” sa početkom u 20 sati, a pravdu će dijeliti češki sudijski par Vaclav Horaček i Jirži Novotni.

Nakon utakmica prvog kola Španija i Finska sa po dva boda dijele prvo mjesto, dok su Austrija i BiH na trećem i četvrtim bez bodova.

Plasman na EURO 2018, koji će biti održan u Hrvatskoj, ostvariće po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od sedam grupa, te najbolja trećeplasirana.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*