Dženaza u Srebrenici: Najmlađa žrtva 81. godište, a najstarija rođena 1916.godine

U Memorijalnom centru Potočari danas će  obavljena dženaza i ukop posmrtnih ostataka 175 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

Najmlađa žrtva, koja će biti ukopana u Potočarima, je dječak Senad (Ramo) Beganović. Imao je 14 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u četiri različite masovne grobnice. Bit će ukopan pored oca Rame.

Najstarija žrtva Hurem Begović, rođen 1916. godine, bit će ukopan pored svog sina Huseina.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Agenciji Fena da je među identificiranim žrtvama 13 maloljetnika koji su imali između petnaest i sedamnaest godina.

Adil Omerović imao je petnaest godina kada je ubijen. Enis Omerović, Muamer Pašić i Sadet Suljić imali su 16 godina.
Čengić navodi da su identificirani otac i dva sina Džemal Halilović i njegovi sinovi Džemir i Islam, ubijeni u 18. i 21. godini. Posmrtni ostaci Džemira pronađeni su u četiri različite masovne grobnice.

Također, identificirani su otac i dva sina Selman Osmanović i  sinovi Jakub i Mujo ubijeni u 21. i 17. godini; otac i sin Šaban i Hasan Alić; otac i sin Ahmo i Sead Tabaković, otac i sin Alija i Asim Mustafić.

Danas će u Potočarima biti ukopana i tri brata Hamdija, Dahmo i Suljo Delić ubijeni u 35., 26. i 20. godini.

Bit će ukopana i dva brata, Muamer i Muhamed Pašić koji su ubijeni u 16. i 20. godini, zatim braća Sadet i Safet Suljić ubijeni u 16. i 20. godini. Braća Amir i Asim Mujić ubijeni su u 20. i 24. godini, braća Nermin i Samir Selimović ubijeni u 19. i 23. godini, braća Izet i Mirzet Salihović ubijeni u 20. i 22. godini, braća Refik i Omer Salkić ubijeni u 19. i 25. godini, braća Hazim i Hajrudin Avdić ubijeni u 23. i 26. godini, braća Sakib i Fadil Nukić ubijeni u 24. i 30. godini, braća Junuz i Edhem Osmanović ubijeni u 39. i 44. godini.

Čengić navodi da su žrtve pronađene u sekundarnim masovnim grobnicama Kamenica, Čančari, Snagovo, Liplje, Baljkovica, Divič na području Zvornika. Također, u masovnim grobnicama Blječeva, Glogova, Sandići, Bokčin potok, Kameničko brdo na području Bratunca, masovnim grobnicama Zeleni Jadar, Zalazje, Budak, Palež, Pusmulići, Orahovica, Jaglići na području Srebrenice, masovnim grobnicama Jelovačka česma i Klještani na području Vlasenice, masovnim grobnicama Nova Kasaba i Bukovica na području Milića i masovnoj grobnici Bišina na području Šekovića.

– Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su iz sekundarnih masovnih grobnica, a mnoge od žrtava pronađene su u različitim masovnim grobnicama. Na temelju DNK analize izvršeno je identificiranje svakog pojedinačno pronađenog dijela tijela, a zatim je izvršeno kompletiranje pronađenih posmrtnih ostataka – kazala je Čengić.

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je ukopano 6.066 žrtava  genocida u Srebrenici, a sa 175 žrtava čiji će posmrtni ostaci biti ukopani danas bit će ih ukupno 6.241.

Nakon dženaze i ukopa bit će  421 maloljetna žrtva čiji su posmrtni ostaci do sada identificirani i ukopani u Memorijalnom centru Potočari.

Najmlađa žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je novorođenče, beba Muhić. Njeni posmrtni ostaci su pronađeni u masovnoj grobnici u krugu Fabrike akumulatora u Potočarima, a ukopani su 11. jula prošle godine.

Najstarija žrtva do sada ukopana u Potočarima je Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Čengić navodi da je u odnosu na prethodne godine, ove godine do sada najmanji broj žrtava koji se ukopava u Potočarima. Naglašava da je najveći broj žrtava genocida u Srebrenici ukopan 2003. godine, kada je ukopano 958 žrtava.

– Razlog tome je što u posljednje vrijeme nisu otkrivene nove masovne grobnice, jer je sve teže doći do tačne informacije gdje se kriju posmrtni ostaci ubijenih žrtava. Najznačajnije i najtačnije informacije imaju organizatori zločina, njihovi izvršioci, saučesnici ali i posmatrači. Oni znaju gdje su tijela ukopana, odnosno gdje su posmrtni ostaci žrtava njihovih teških zločina – kazala je Čengić.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*