Vjetar danas puhao brzinom i do 100 kilometara na sat

Snažan olujni vjetar pogodio je danas srednju Bosnu, a tek su se počele sumirate štete koje je on prouzrokovao.

Prema dosadašnjim informacijama koje su stigle najveća šteta pričinjena je na Vlašiću gdje je snažan vjetar oborio televizijske releje te tako prekinuo emitiranje FTV-a i OBN-a s ovog releja. Prema grubim procjenama samo tu je nastala šteta viša od 300.000 KM.

Vjetar je zadavao probleme i u Vitezu gdje je svojom silinom “otkinuo” komade krova sa lokalne osnovne škole, dok je na stadionu Bilino polje srušen krov s klupe za igrače.

Kako nam je kazao Fahrudin Solak, direktor Federalane uprave civilne zaštite još uvijek nema podataka o ukupnoj šteti koju je prouzrokovao vjetar.

– Još uvijek pristižu informacije sa terena, tako da je rano govoriti o nekoj procjeni. Uglavnom se radi o slučajevima gdje je vjetar odnosio improvizirene dijelove krovova, neke limove ili crjepove. Najvažnije je da nije bilo povreda ljudi. Izdali smo upozorenje građevinarima koji rade da pričvrste sve ono što bi vjetar mogao pomjerati, kao što su skele, kako bi izbjegli eventualne povrede – kaže Solak.

Što se tiče brzine vjetra koji je puhao Solak kaže da je to oko 70 kilometara na sat, dok je na višim predjelima, kao što je to bio slučaj na Vlašiću ili Bjelašnici brzina sigurno prelazila 100 kilometara na sat.

Potvrđeno nam je to i iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH. Kako nam je rečeno, tek sutra će se znati precizni podaci, no prema procjenama vjetar je puhao brzinom od oko 17 do 20 metara u sekundi, što je raspon od 70 do 100 kilometara na sat.

– To se podrazumjeva kao olujni vjetar i tad su osiguravajuće kuće dužne da isplate štetu koja je nastala olujnim nevremenom – kazali su nam iz Zavoda.
Tokom noći se očekuje smirivanje vjetra

Solak je dodao kako se tokom noći očekuje smanjenje intenziteta vjetra.

– Već sutra očekujemo i padavine tako da će se vjetar tokom noći vjerovatno smiriti – kazao je Solak.

(Vijesti.ba / Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*