Mak Hubjer danas nastavlja izvedbu performansa “Uživo iz Srebrenice”

Student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Mak Hubjer nastavit će danas izvedbu performansa pod nazivom “Live from Srebrenica – Uživo iz Srebrenice” u okviru programa obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici.

Performans sačinjen iz tri dijela, čiju ju izvedbu jučer počeo Hubjer, bit će realiziran na lokalitetu Memorijalnog centra, Memorijalne sobe i Potočara.

On je za Agenciju Fena istaknuo da prvi dio performansa predstavlja slikanje motiva triju mrtvačkih glava s povezom preko očiju, ušiju i usta na tri platna – triptihu. Drugi dio čini instalacija u vidu skulpture koja također predstavlja tri lobanje, dok je treći dio završni čin – performans na ulazu u Memorijalni centar gdje će povezivati svoju glavu s crnim povezima preko čulnih organa, uz poziv publici da mu se pridruži u tom činu.

– Sve je ovo vid protesta protiv sadašnje vlasti i odnosa prema Srebrenici kao jednom svjetskom, a ne samo bh. genocidu. To je svjetska tragedija, a izvršni organi vlasti se samo dan uoči obilježavanja godišnjice zainteresuju, a sutra kao da se ništa nije desilo, sve se zaboravi – smatra Hubjer.

Govoreći o prvom dijelu performansa  pojašnjava da će uživo slikati na tri velika crna platna dimenzija dva metra puta metar i 40 cm, na kojima su samo postavljeni crteži, kako bi dalje mogao oslikavati spomenute lobanje. Očekuje da će radovi biti završeni do početka klanjanja dženaze.

Hubjer podvlači da ovaj rad, iako je njegov idejni tvorac, realizira u saradnji s istaknutom bh. umjetnicom Almom Suljević.

Ovaj je student i prošle godine na 25. novembar predstavio rad “Okovi”, također tri lubanje rađene u drugom mediju, koje je postavio na zgrade institucija kulture u Sarajevu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*