Na današnji dan umro književnik Meša Selimović

Na današnji dan, 1982.godine u Beogradu, umro je slavni pisac Mehmed Meša Selimović. Bile su mu 72 godine. Sa ovog svijeta otišao je tiho i nenametljivo, a oni koji su ga poznavali kažu da je to bilo baš onako kako je i živio.

Vijest o njegovoj smrti ubrzo se proširila cijelom Evropom, a 14. jula Selimović je sahranjen u Aleji zaslužnih građana Beograda na Novom groblju, pored Skendera Kulenovića i Miloša Crnjanskog.

Iako su njegov život pratile brojne neobičnosti i paradoksi i iako za života nije bio prihvaćen onoliko koliko je zaslužio, njegova djela ostala su kao trajni pečat, zapisi čija vrijednost ne blijedi, a njegove rečenice nastavljaju se s oduševljenjem prenositi i danas, 32 godine nakon što je napustio ovaj svijet.

Selimovićevim imenom nazvane su dvije književne nagrade – ona koju za teritoriju Srbije dodjeljuju tamošnje “Večernje novosti” i ona koja se u Tuzli dodjeljuje za najbolji roman na području regiona (Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore), kao jedina koja ravnopravno tretira djela nastala na jezicima ovih zemalja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*