FUCZ / Vjetar kidao krovove: U ovom dijelu BiH nema pitke vode

Zbog jakog vjetra i obline kiše širom Bosne i Hercegovine došlo je do velikih problema.

Nastale su materijalne štete, u pojedinim mjestima došlo je i do nestanka električne energije, kao i do izlijevanja rijeka kao i do zamućenja pitke vode.

Usljed  nepovoljnih hidrometeroloških prilika od 6. novembra, došlo je do povećane izdašnosti izvorišta pitke vode, a samim tim i do povećanja mutnoće vode. Potrošačima vodoopskrbnog sistema grada Bihaća, koji se snabdijevaju vodom sa izvorišta Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica, Gata i Toplica, preporučuje se da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće, navedeno je u izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

U općini Donji Vakuf jak vjetar oštetio krov na stambenoj zgradi zbog čega je morala intervenirati Vatrogasna jedinica općine Donji Vakuf jer je oštećeni krov postao prijetnja za pješake. Nakon intervencije vatrogasaca, krov je saniran.

Na Vlašiću je jak vjetar oborio antenski stub releja Paljenik zbog čega je došlo do prekida signala Federalne televizije i OBN-a.

Na području općine Vitez, usljed olujnog vjetra došlo je do većeg oštećenja krova Osnovne škole “Vitez” i firme d.o.o. “Divan” u Starom Vitezu, kao i dijela limenog krova na zgradi kasarne u Starom Vitezu. Također, došlo je do privremenog prekida saobraćaja, zbog pada borovih stabala u mjestima Kruščica, Vitez, Gaćice, Rijeka, Divjak, D. Večeriska i Sadovače, navodi FUCZ.

U proteklom periodu područje Zeničko-dobojskog kantona zahvaćeno je sa jakim udarima vjetra i obilnijim kišnim padavinama koje su prouzrokovale obaranja više stabala na području općine Vareš. Nisu bili ugroženi ljudski životi, dok je pričinjena manja materijalna šteta.

Na području Kantona 10, tokom jučerašnjeg dana i noći padala je jaka kiša nošena južnim vjetrom, što je prouzrokovalo nagli porast vodostaja rijeka na području. Usljed jakog vjetra došlo je do skidanja crijepa sa nekoliko kuća, navode iz FUCZ-a.

Navodi se i da je na području općine Maglaj Vatrogasna jedinica imala veću tehnički intervenciju na uklanjanju oborenih stabala sa puta usljed djelovanja jakog vjetra.

(RadioSarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*