Afganistan: Ove godine 377 napada na novinare

U Afganistanu, zemlji koja se nalazi na 120. mjestu kada je sloboda medija u pitanju, biti novinar je jako teško. Svakodnevno se suočavaju sa terorističkim napadima, otmicama, fizičkim i verbalnim napadima.

Predsjednik Udruženja za podršku slobodi medija Afganistana Siddikullah Tevhidi kazao je da su samo tokom ove godine novinari bili meta napada 377 puta.  Prema njegovim riječima, napadi na predstavnike medija u Afganistanu se povećavaju iz godine u godinu, međutim, ove godine je zabilježeno dramatično povećanje.

Tevhidi je i istakao da je, prema njihovim podacima, u Kunduzu na sjeveru zemlje zabilježeno je 96 napada na medijske predstavnike, a u Helmandu 75. Naglasio je da se preostalih 206 napada dogodilo u ostalim dijelovima Afganistana.

Tevhidi je poručio da novinari u ovom zemlji nisu sigurni i da situacija svakim danom postaje sve ozbiljnija. Od početka ove godine poginulo je 13 novinara.

“Želimo kako afganistanskoj vladi tako i međunarodnoj zajednici ukazati na ovaj veliki problem”, kazao je Tevhidi.

Istakao je da su zbog velike opasnosti od početka ove godine novinarstvo napustile 292 osobe te da su preselili u sigurnija područja počevši se baviti nekim drugim zanimanjem. Prema njegovim riječima, veliki problem jeste to što se predstavnici medija ne mogu kretati slobodno te nisu pod zaštitom.

Za povećan broj napada na predstavnike medija Tevhidi odgovornim smatra vlast te zemlje.

Selsela Imamzade, novinarka jedne televizije u Afganistanu govorila je o teškom položaju žena novinara u Afganistanu.

“Biti žena novinar u ovoj zemlji je jako teško”, poručila je Imamzade.

Prema njenim riječima, na žene novinare u ovoj zemlji se “gleda loše i zbog toga se iz dana u dan smanjuje broj žena koje se bave ovim poslom”.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*