Bakir Izetbegović u Evropskom parlamentu: Ponovo smo na EU putu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obratio se danas Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta, naglasivši da se Bosna i Hercegovina vratila na put pristupanja EU.

Izetbegović je rekao da je na evropskom putu BiH više napredovala u proteklih 18 mjeseci, nego u čitavoj prethodnoj deceniji.

Predsjedavajući Predsjedništva je, kako je naglasio u govoru, pred Komitetom govorio o viziji budućnosti Bosne i Hercegovine u okviru Evropske Unije, o koracima koji su preduzeti da ta vizija bude pretočena u stvarnost, te o prijetnjama i izazovima s kojima se suočava BiH.

Bakir Izetbegović je rekao kako je do pomaka došlo nakon nepovoljnog izvještaja o BiH kojih je usvojen na Evropskom parlamentu, te nakon demonstracija u nekoliko gradova BiH, gdje su građani pokazali da su promjene neophodne.

Nakon mnogo razgovora predstavnika vlasti sa građanima, kako je rekao Izetbegović, te pomoći međunarodne zajednice, rezultat je bio novi pristup EU prema BiH, od koje su se sada tražile socio-ekonomske reforme, prije političkih.

Novi pristup EU dao rezultate

“Obnovljeni pristup EU omogućio nam je da postignemo napredak. Posao smo napravili mi u Bosni i Hercegovini, uz neprocjenjivu podršku od EU. Zajedno s mojim kolegama u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine gospodinom Ivanićem i gospodinom Čovićem, otpočeli smo taj put pripremom „Izjave o opredjeljenosti za reforme u okviru procesa pristupanja EU“. Nije bio lagan zadatak okupiti lidere svih 14 parlamentarnih političkih stranaka da postignu dogovor oko sadržaja te izjave. Naša dobra prijateljica, Visoka predstavnica EU Federica Mogerini, koja je bila s nama u Sarajevu na dan kada je ova izjava jednoglasno usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH, taj čin usvajanja je nazvala „historijskim korakom u pravom smjeru”, rekao je Izetbegović.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva je podcrtao kako su u BiH, postajući svjesni potrebe poboljšanja funkcioniranja tržišta rada i struture budžetske potrošnje, dogovorili sveobuhvatnu Reformsku agendu, koja obećava najznačajnije preusmjeravanje naše ekonomije od vremena Dejtonskog mirovnog sporazuma – od poboljšanja poslovne klime do reforme radnog zakonodavstva, od reforme zdravstvenog sistema do provedbe sveobuhvatne reforme penzionog sistema i efikasnije naplate poreza.

Držati se reformske agende

“Sadržaj Reformske agende sačinjen je u tijesnoj saradnji sa MMF-om, Svjetskom bankom i EBRD-om. Te institucije finansijski podržavaju provedbu Agende, koja je, prema ocjeni Evropske Komisije, već dala značajne rezultate”, rekao je Izetbegović.

Kazao je da je jedan od tih rezultata i znatan porast ekonomske aktivnosti, što je potkrijepio podacima prema kojima je Bosna i Hercegovina u ovom trenutku najbrže rastuća ekonomija u našoj regiji. Porast BDP-a u 2015. bio je 3,14 procenta, što je dvostruko više u odnosu na 2014. godinu

“Ove godine očekujemo da stopa rasta BDP-a ostane na tri procenta, s mogućnošću povećanja i na četiri u srednjoročnom periodu. Prihodi od indirektnih poreza su porasli za tri procenta. Industrijska proizvodnja povećana je za 2,2 procenta. Nezaposlenost je u odnosu na prošlu godinu opala za 4,4 posto.

Bakir Izetbegović je rekao da je BiH značajne korake napravila i u oblasti približavanja Evrpskoj uniji. Istakao je da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu u ljeto 2015. godine. BiH je predala aplikaciju za članstvo u EU i ona je ubrzo prihvaćena kao vjerodostojna.

“S radošću očekujemo da ugostimo komesara Hana u Sarajevu 9. decembra, kada će nam predati upitnik Evropske Komisije kojim će biti procijenjena naša spremnost za dobijanje statusa kandidata za članstvo. Uvjeravam vas da će ispunjavanje tog upitnika biti prioritet za sve nivoe vlasti u BiH, jer želimo što prije dobiti mišljenje Evropske Komisije o našoj spremnosti za kandidatski status. To mišljenje pomoći će nam da spoznamo u kojoj mjeri naše institucije, zakonodavstvo i praksa odstupaju od EU standarda. Poslovni ljudi i predstavnici građanskog društva govore nam da je za njih postizanje EU standarda prioritet. Naši građani žele da kvalitet robe i usluga koje plaćaju bude dobar kao u EU. Poslovne kompanije i investitori žele pravnu sigurnost i primjenu EU standarda, što bi im olakšalo i pojednostavilo poslovanje sa EU”, istakao je Izetbegović.

Mnogo toga i dalje ne valja u BiH

Predsjedavejući Izetbegović rekao je kako ne želi pred Komisijom govoriti da je budućnost BiH veća sada izvjesna. On je podcrtao da i dalje ima mnogo otvorenih pitanja. Poseban je problem, kako je rekao, što su politički odnosi još uvijek jako krhki. Nivo povjerenja nije zadovoljavajući, stalne su turbulencije. Bakir Izetbegović je rekao kako je pred BiH i dalje dugačak put pun izazova, na kome treba paziti da ne bude ugroženo ono što je do sada postignuto.

Govorio je da treba izvršiti mobilizaciju protiv političkih snaga rastućeg populizma, te pridobiti naklonosti i podrške građana za to. Istakao je da “populisti” jače djeluju nego prije nekoliko godina.

U državama članicama EU, kazao je Izetbegović, ove snage su usmjerene protiv EU i naših zajedničkih vrijednosti. U Bosni i Hercegovini one su usmjerene protiv ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i protiv toga da stignemo tamo gdje gotovo 80 posto građana želi da budemo, u porodici euro-atlantskih država.

“U entitetu RS takvi akteri proveli su referendum, kojim je flagrantno prekršena odluka Ustavnog suda, doveden u pitanje ustavni poredak, prekršen Dejtonski mirovni sporazum, i učinjena ozbiljna prijetnja sigurnosti i stabilnosti BiH. Sučeljavamo se i sa populističkim snagama koje opstruiraju usvajanje socio-ekonomskih reformi. Igrajući na kartu etničkih razlika, neki od tih populista podižu i međuetničke tenzije kroz neutemeljene tvrdnje o ugroženosti njihovih vitalnih nacionalnih interesa. Žele nas vratiti na kontraproduktivne i polarizirajuće debate o ustavnim reformama. Ne smijemo im dozvoliti da nadjačaju”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović!

Ciljevi BiH u narednom periodu

Nakon toga predsjedavajući je članovima Evropskog parlamenta jasno nagovijestio koje će ciljeve BiH nastojati ostvariti u narednom periodu:

“Prvo, ispunićemo upitnik Evropske Komisije. Drugo, intenziviraćemo implementaciju Reformske agende. Treće, kroz mehanizam koordinacije usvojen ovog ljeta, svi nivoi vlasti u našoj državi dogovoriće i usvojiti državne strategije za oblasti transporta, energije i poljoprivrede, kako bismo napokon mogli početi koristiti predpristupne fondove EU. Četvrto, čim Evropska Komisija sačini svoje mišljenje o našoj spremnosti za kandidatski status, radićemo na tome da dobijemo kandidatski status u skladu s tim mišljenjem. Naš cilj je da to ostvarimo do kraja 2017. godine. I peto, postoji mogućnost da ćemo postići dogovor o provedbi presude Sejdić i Finci. Taj dogovor također bi mogao u obzir uzeti i neke legitimne primjedbe bosanskohercegovačkih Hrvata. Ali želim biti iskren sa vama. Strahujem da će usprkos hitnosti, biti veoma teško složiti o po ovim pitanjima, jer neophodno je pridobiti dvotrećinsku većinu u oba doma državnog parlamenta, u kojima su zastupljeni predstavnici 14 različitih političkih stranaka”, iznio je zadatke koji su pred BiH Bakir Izetbegović.

BiH i sigurnosne prijetnje

Predsjedavajući bh. Predsjedništva je rekao da je Bosna i Hercegovina u potpunosti privržena načelima i prioritetima iz sigurnopsne Strategije EU, te da će dati doprinos njenoj implementaciji u onoj mjeri u kojoj to mogne kao država, potencijalni kandidat. Također, BiH će preuzeti svoj dio odgovornosti za sučeljavanje sa sigurnosnim prijetnjama i izazovima s kojima se Evropa danas susreće.

“Predani smo borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima. Kao članica Globalne koalicije za borbu protiv “Islamske države”, nastavićemo doprinositi, u okviru naših mogućnosti, međunarodnim nastojanjima da ova teroristička organizacija bude degradirana i poražena. Prva smo zemlja u regionu koja je donijela amandmane na naš Krivični zakon kako bi uspostavila zakonske sankcije protiv boraca koji ratuju u inozemstvu. Naše zakonodavstvo je dodatno ojačano u segmentima koji se tiču zabrane financiranja terorističke aktivnosti”.

Terorizam je, rekao je Izetbegović, prijetnja koja pogađa sve. Nijedna država ni društvo nisu imuni na tu prijetnju, i nijedna država joj se ne može suprotstaviti sama.

“Oni koji čine, organiziraju i podstiču terorističke napade, tvrdeći da to čine u ime islama, postupaju apsolutno suprotno sistemu vrijednosti islama i njegovim univerzalnim načelima tolerancije i koegzistencije. Nasilni ekstremizam i terorizam potpuno su neprihvatljivi sa stanovišta islama. Terorizam u ime islama je terorizam protiv islama”, smatra Izetbegović.

Dodao je da je stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana, te njegova konačna konsolidacija u okvirima EU, od najvećeg su strateškog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Zbog ostvarenja tih ciljeva, BiH će nastaviti sarađivati sa EU i zemljama regije.

Govornik iz BiH je rekao da je i pored spremnosti BiH primjetno da neki politički lideri u regiji, s vremena na vrijeme, nastavljaju sa retorikom ili djelovanjem koji podižu tenzije i uzrokuju regionalnu nestabilnost, veoma često zbog međusobnog nerazumijevanja i nedostatka povjerenja. Tome je posvjedočila migrantska kriza, te nedavni izbori u regiji.

Potreban politički dijalog EU i Zapadnog Balkana

“Ono što sam uvjeren da je potrebno, a još uvijek nedostaje, jeste Politički dijalog na visokom nivou između EU i Zapadnog Balkana koji bi unaprijedio stabilnost i sigurnost regije, i njenu konačnu konsolidaciju u okvirima EU. Naravno da su za izgradnju stabilnog i sigurnog okruženja koje pogoduje općem napretku primarno odgovorni politički lideri u regionu. Ali i EU ima ulogu koju može igrati u tome. Pažljivo definiran i dobro strukturiran politički dijalog na visokom nivou između EU i Zapadnog Balkana stvorio bi veoma potrebnu platformu i mehanizam putem kojih bi EU mogla pružiti pomoć i podršku našem regionu u postizanju sljedeća dva zajednička cilja:
Stabilizirati političko okruženje, smirivanjem kriza i spuštanjem tenzija u samom njihovom začetku, te rješavanjem razmirica i preostalih otvorenih pitanja, u skladu s međunarodnim i EU standardima; i Razviti sveobuhvatne i koordinirane pristupe kojima bi EU i Zapadni Balkan reagirali na sigurnosne izazove koji utiču na region i EU, poput migrantske krize, organizovanog kriminala, terorizma i radikalizacije – s konačnim ciljem razvoja sigurnosne uvezanosti i interoperabilnosti unutar regiona, kao i između regiona i EU”.

Na kraju govora Bakir Izetbegović pokušao je uvjeriti Evropski parlament da Bosna i Hercegovina ostaje u potpunosti odlučna da zadrži pozitivni zamah i nastavi s implementacijom reformske agende u okviru procesa pristupanja EU.

“Budućnost BiH leži čvrsto u EU. Uvjereni smo da je puna integracija u EU najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i napretka u našoj zemlji. Sam pristupni proces je najdjelotvornije sredstvo za transformaciju naše zemlje s ciljem postizanja savremenih demokratskih standarda i jačanje našeg ekonomskog rasta. Koliko god izazova na tom putu bilo, i na ma koliko prepreka naišli, nastavićemo naprijed. Za nas alternativa tome ne postoji”, rekao je Izetbegović u govoru pred Komitetom za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*