Jens Stoltenberg: Rusija neće uspjeti da destabilizira Balkan

Rusija neće uspjeti da destabilizira Balkan, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Komentirajući vojnu vježbu “Slovenko bratstvo 2016”, u kojoj u Srbiji učestvuju snage Rusije i Bjelorusije, kazao je da ne vidi stratešku važnost tih vježbi, ali da su one naravno jedan pokušaj Rusije da pošalje jasan signal NATO-u da imaju strateške interese u regionu naročito nakon odluke Alijanse da primi Crnu Goru.

“Ali, iz ukupne perspektive imajući u vidu broj učesnika u vježbi, ona je vrlo ograničena, a, osim toga, koliko ja znam, Srbija je protjerala nekoliko Rusa iz Srbije neposredno prije organiziranja ove vježbe. Ja mislim da na kraju dana Srbija veoma dobro zna da njena budućnost leži unutar euroatlantskih institucija, prvenstveno u Evropskoj uniji, al ja takođe mislim dugoročno gledano i na članstvo u NATO” rekao je Stolteneberg.

Na pitanje da li misli da će Rusija pokušati da destabilizira Zapadni Balkan, naročito sada kada se Crna Gora pridružuje Alijansi, Stoltenberg je rekao da naravno da hoće, ali da neće uspjeti.

“Naravno da će pokušati, ali ne mislim da će uspjeti, posebno zato što odgovorne snage u Srbiji veoma dobro znaju da Srbija, prije svega, mora da osigura članstvo u NATO i ja također mislim da će u dugoročnoj perspektivi prisupiti NATO-u” , poručio je Stoltenberg.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*