Pregnant woman holding belly

Ustavni sud Italije dozvolio majkama da ravnopravno daju djeci svoje prezime

Ustavni sud Italije je presudio protiv zakona koji automatski djeci bračnih parova daje prezime oca, prenosi BBC. Advokati tvrde da su se do sada na ovaj način porodice sprečavale da daju djeci prezimena svoje majke te su žene bile diskriminirane.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) je ranije osudio zakon koji datira iz rimskog doba i naredio da ga Italija promijeni. Aktivisti su pozdravili odluku i pozvali parlament da ga podrži.

“Sud je proglasio nezakonitost pravila koja predviđaju automatsko pripisivanje prezimena od oca ili djeca, a roditelji možda žele drugačije”, naveo je ustavni sud u saopćenju.

Cijela situacija se odigrala kada je italijansko-brazilski par želio dati sinu oba prezimena, kao što je tradicionalno u mnogim zemljama španskog govornog područja.

Nakon što su njihov zahtjev odbile italijanske vlasti, ipak je Evropska konvencija o ljudskim pravima (EKLJP) presudila u njihovu korist 2014. godine.
Italijanski donji dom je odobrio prijedlog zakona u cilju izmjene zakona, ali je blokiran u Senatu već godinama.

“Ustavni sud je donio odluku od velike važnosti za naše društvo. Senat više nema opravdanja za ne ukidanje ovog anahronizma i davanje ženama prava po ovom pitanju”, izjavila je ljevičarka Fabrizia Giuliani, prenosi novinska agencija AFP.

(AFP/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*