Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje u posjeti Službi za zapošljavanje TK

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar, u pratnji svojih zaposlenika iz Odjeljenja za informatiku, danas je posjetila JU Službu za zapošljavanje TK Tuzla.

Cilj posjete je unapređenje informacionog sistema Kantonalne Službe za zapošljavanje. Federalni zavod za zapošljavanje radi na izradi novog jedinstvenog informacionog sistema (JIS) za sve kantonalne službe za zapošljavanje u Federaciji BiH. Tuzlanski kanton je jedn od testnih korisnika. Do uspostave savremenog sistema postojeći je potrebno nadograditi kako bi Služba mogla nesmetano pružati usluge, a termin za početak je utvrđen na današnjem sastanku.

Osim razgovora o informacionom sistemu predstavnici Zavoda i Službe razgovarali su još i o Programima subvencioniranja zapošljavanja i samozapošljavanja. Lončar je obavijestila Službu o preostalim sredstvima i planiranim aktivnostima do kraja 2016. godine, kao i o planovima za 2017. godinu.

Direktor Službe za zapošljavanje TK Senad Muhamedbegović govorio je o dosadašnjim aktivnostima Službe vezanim za reformski proces, koji je Služba počela provoditi u septembru 2015. godine.

Direktor Muhamedbegović je sa predstavnicimae Federalnog zavoda obišao prostorije Biroa za zapošljavanje Tuzla, koje su u završnoj fazi rekonstrukcije. Reformski proces Služba provodi u cilju unapređenja usluga nezaposlenim licima i poslodavcima, a uz stručnu i finansijsku pomoć Vlade Švicarske i Projekta zapošljavanja mladih YEP. Federalni zavod pruža veliku podršku reformi i takođe sarađuje sa Vladom i Projektom, pa su danas razmijenjena i pozitivna iskustva o tome.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*