OHR: Terorizmom treba da se pozabave sve zemlje Evrope

Radikalizam i terorizam su globalni problem kojim treba da se pozabave sve zemlje Evrope i šire, poruka je OHR-a povodom ocjene napretka BiH, koji je objavila Evropska komisija u kojoj se ističe da je BiH ozbiljno pogođena problemom stranih terorista i radikalizacijom.

Upravni odbor Vijeća za provođenje mira pozvao je nadležne institucije na svim nivoima u BiH da nastave sa aktivnostima usmjerenim protiv ovih prijetnji unapređenjem koordinacije i punom saradnjom unutar BiH, kao i sa međunarodnom zajednicom.

Vijeće je na sjednici u junu izrazilo zabrinutost zbog prijetnji radikalizma i terorizma u BiH, te pozdravio napore vlasti BiH da se obračunaju sa radikalizmom i terorizmom, podsjećaju iz OHR-a.

U Paketu proširenja, koji je 9. novembra objavila Evropska komisija, navodi se da BiH treba da ispuni međunarodne standarde u borbi protiv pranja novca i borbi protiv finansiranja terorizma.

Istaknuto je da je BiH ozbiljno pogođena fenomenom stranih terorista i radikalizacijom, ali i da je preduzela neke važne mjere na rješavanju ovog problema, koje treba dopuniti daljim koracima na identifikaciji, sprečavanju i prekidu protoka stranih terorista koji putuju u konfliktna područja poput Iraka i Sirije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*