Danas Međunarodni dan tolerancije

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan tolerancije, dan kada se podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.

Generalna Skupština Ujedinjenih naroda je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koju su potpisale članice UN-a 16.11.1995. godine.

UNESCO je proglašenjem međunarodnog dana tolerancije skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, te brojne druge.

UNESCO je dao definiciju za toleranciju i ona glasi:

“Tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uvjerenju, ili o vjerskim, rasnim ili spolnim razlikama”.

Međutim, tolerancije u svijetu sve je manje, a diskriminacije sve više.

Koalicija za borbu protiv mržnje “Zanemari razlike”, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, obilježit će nizom aktivnosti u Sarajevu Međunarodni dan tolerancije. Centralni događaj u Sarajevu će biti održan sutra u općini Novo Sarajevo.

Članovi kluba “Budi muško” oslikat će mural s porukama tolerancije, dok će neformalna grupa “Hate Fighters” izvesti performans koji ima za cilj podstaći mlade da se aktivno uključe u borbu protiv govora mržnje, saopšteno je iz OSCE-a u BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*