Tursko tužiteljstvo traži doživotni zatvor za tursku književnicu

Tursko tužiteljstvo zatražilo je doživotnu zatvorsku kaznu za tursku književnicu Aslı Erdoğan.

49-godišnja Erdogan je i renomirana novinarka, fizičarka i aktivistkinja za ljudska prava. AFP je izvijestio da je njen grijeh to što je bila u grupi savjetnika odnedavno zabranjenog dnevnog lista iz Istanbula Özgür Gündem. Kao što je zbog pisanja o prokurdskim temama zabranjena dnevna novina po optužbi za terorizam, odnosno pomaganje terorističkoj Kurdskoj radničkoj partiji (PKK), tako je i Aslı Erdoğan, dan nakon zabranjivanja novina, prije 84 dana uhapšena i strpana u istražni zatvor s još osam njenih kolega,

Ona je imala tu nesreću da je bila jedna od četvero iz skupine koji nisu pušteni na slobodu do okončanja kaznenog postupka, što je neobično s obzirom da Aslı Erdoğan pati od dijabetesa, astme i kronične opstrukcijske plućne bolesti. Ona je diljem svijeta najpoznatija po svom nagrađivanom romanu (u engleskom prijevodu) “The City in Crimson Cloak”.

Istanbulski kazneni sud sada ima 15 dana za odluku o optužnici protiv nje. Ono što je počelo kao progon ljudi iz redova vojske koji su pokušali puč prije nekoliko mjeseci i nastavilo se progonom svih redom koji imaju ikakve veze s Fethullahom Gülenom, klerikom koji je u egzilu u SAD-u, nastavilo se progonom novinara, sudaca, profesora, književnika, učitelja, državnih službenika.

Ovogodišnji Frankfurtski sajam knjiga obilježila je molba Turskoj da pusti na slobodu priznatu spisateljicu i borca za ljudska prava Asli Erdogan, zatvorenu s još nekoliko novinara nakon neuspjeloga vojnog udara u toj zemlji.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je u govoru na otvorenju sajma kazao kako podržava Erdogan i sve ostale pisce i novinare koji venu u turskim
zatvorima.

“Jasno i izravno pozivam tursku vladu – pustite ove ljude na slobodu”, kazao je.

Predsjednik Udruge njemačkih izdavača i knjižara Heinrich Riethmueller pročitao je pismo Asli Erdogan koje je, kako je istaknuo, prokrijumčareno iz njezine zatvorske ćelije u Turskoj.

“Ovdje sam iza zidova, betona i bodljikave žice…U mojoj domovini savjest je pregažena… oni nastoje ubiti istinu”, pročitao je Riethmueller dio Erdoganina pisma, pozvavši Europsku komisiju i njemačku vladu da izvrše pritisak na turske vlasti.

Erdogan je uhapšena 16. avgusta.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas je izjavio da je pitanje smrtne kazne na dnevnom redu Vlade Turske.

“Pitanje smrtne kazne je na dnevnom redu Vlade Turske. Nakon što parlament donese odluku o tome, kao što sam i ranije rekao, ja kao predsjednik ću potvrditi tu odluku. Zapad ne može odlučivati o tom”, rekao je Erdogan.

Na kraju postavlja se pitanje. Da li bi tursko Tužiteljstvo zatražilo i smrtu kaznu za ove novinare i pisce, da je Parlament Turske već izglasao uvođenje smrtne kazne?
Odnosno da li će ako smrtna kazna bude uvedena, ljestvica najteže optužbe biti podignuta sa kazne doživotnog zatvora u smrtnu kaznu?

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*