Kvalifikacije za SP: Večeras susret Grčka – BiH

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sastat će se večeras na Stadionu “Georgios Karaiskakis” u Atini sa selekcijom Grčke u utakmici četvrtog kola grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje će biti održano 2018. godine u Rusiji. Utakmica se igra od 20 sati i 45 minuta, uz direktan prenos na BHT1.

U bh. taboru su svjesni značaja ove utakmice jer bi im eventualna pobjeda dala veliku prednost u borbi za drugo mjesto sa Grcima.

U slučaju poraza, “zmajevima” bi nastavak kvalifikacija bio znatno otežan.

Selektor Mehmed Baždarević ranije je izjavio kako želi da njegovi izabranici u Atini odigraju dobru utakmicu i osvoje barem bod, koji bi značio ostanak u igri za drugo mjesto koje vodi u baraž.

“Izuzetno važna utakmica, to stalno ponavljam i imamo ambicija da napravimo dobar rezultat. Dobro smo radili proteklih dana, iako smo imali određenih problema sa povredama. No, to smo uspjeli savladati i motivisani dočekujemo utakmicu sa Grčkom. Sigurno neće biti lako, jer Grci imaju bodovnu prednost i igraju kući. Očekujem sportsku borbu i da se ‘pobijemo’, te da pokažemo da smo došli s ambicijom da ostvarimo dobar rezultat”, rekao je Baždarević.

Pred kraj sinoćnjeg treninga bh. reprezentativaca u Atini, povrijedio se Edin Višća, zbog čega danas neće igrati protiv Grčke.

Elmir Pilav, sekretar stručnog štaba reprezentacije Bosne i Hercegovine, izjavio je da je umjesto Višće, u službeni zapisnik utakmice uvršten Miroslav Stevanović.

Bosna i Hercegovina i Grčka do sada su igrale sedam puta, u šest kvalifikacionih susreta i jednom prijateljskom. Daleko su uspješniji prvaci Evrope iz 2004. godine, koji su ostvarili četiri pobjede. Dva su meča završena neriješenim rezultatom.

Jedini trijumf Bosne i Hercegovine protiv Grčke desio se 22. marta 2013. godine na “Bilinom polju” u Zenici, rezultatom 3:1, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo “Brazil 2014”. Izabranici tadašnjeg selektora Safeta Sušića bili su prvi u grupi i direktno se plasirali na Mundijal u Južnu Ameriku, dok su Grci do Svjetskog prvenstva morali kroz baraž.

Utakmica Grčka – Bosna i Hercegovina igra se od 20 sati i 45 minuta.

Meč će suditi Jonas Erikson iz Švedske.

U preostala dva susreta četvrtog kola grupe H sastaju se Kipar – Gibraltar i Belgija – Estonija.

Na vrhu tabele su Belgija i Grčka sa po devet, a slijedi ih Bosna i Hercegovina sa šest bodova.

Estonija je osvojila tri, dok su Kipar i Gibraltar bez bodova.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*