Jake policijske i vojne snage od jutros su na ulicama Pariza, gdje je dosta mirno nakon sinoćnje serije terorističkih napada. (Dursun Aydemir - Anadolu Agency)

Pariz: Komemoracija žrtvama terorističkih napada

Godinu dana nakon terorističkog napada na “grad svjetlosti”, Parižani planiraju da se postavljanjem tabli, specijalnim koncertom i odlučnošću da strah ne uništi njihovu tradicionalnu solidarnost sjete 130 nevino stradalih ljudi.

Sjećanja na tragični 13. novembar 2015. godine još su svježa i emocionalne rane tek treba da zarastu, prenosi “USA Today”.

“Još zamišljam da bi neko mogao samo da došeta i da se raznese. Ne možemo uraditi ništa protiv terorizma. Ako je neko odlučan da ubije, on to i može da učini”, rekao je jedan od građana Pariza.

I drugi su saglasni o tome da se više ne osjećaju slobodnim.

Nedavno obnovljena koncertna dvorana “Bataklan” u kojoj se desio teroristički napad, sinoć je, uoči godišnjice, otvorena koncertom britanskog muzičara Stinga.

U ovoj dvorani teroristi su ubili 90 ljudi iz vatrenog oružja, a u napadima bombaša samoubica u blizini fudbalskog stadiona “Stade de France” stradalo je još 40 osoba.

Jedini preživjeli osumnjičeni, Salah Abdeslam uhapšen je u Briselu u martu i izručen Parizu gdje se i nalazi u pritvoru.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*