Novi Zeland nakon zemljotresa

Nakon razornog zemljotresa jačine 7,8 stepeni po Rihteru koji je pogodio Novi Zeland i propratnih potresa, pored dvije ljudske žrtve, stradala je i infrastruktura.
Problemi su nastali širom zemlje, a službe Hitne pomoći helikopterom su stigle na mjesto epicentra potresa koji je zatresao zemlju nakon ponoći oko 91 kilometar od grada Christchurch na Južnom ostrvu.

“To je potpuno uništenje. Ne znam… biće potrebni mjeseci rada”, rekao je novozelandski premijer John Phillip Key ministru civilne odbrane Gerry Brownleeu nakon što je preletio preko primorskog grada Kaikure, objavljeno je na Brownleevom Twitter profilu.

Key je tamošnja klizišta nazvao “groznima” i procijenio da će za popravak nastale štete biti potrebne “milijarde dolara”.

Zemljotres je prekinuo snabdijevanje strujom, a nisu radile ni telekomunikacije. Na putevima su nastale velike pukotine, a klizišta i druga šteta na infrastrukturi onemogućila je pristup najpogođenijim područjima.

Nivo upozorenja o cunamiju koja je dovela do masovne evakuacije stanovništva smanjena je nakon što su veliki talasi pogodili Wellington i Christchurch.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*