Gračanica: Završeni pregovori radnika Fortune i stečajnog upravnika

Završen je razgovor stečajnog upravnika Fortune Muhameda Hadžića sa radnicima Fortune iz Gračanice. Nije postignut dogovor, te su radnici ostali u firmi.

Situacija u nekadašnjem gigantu je i više nego komplicirana. Fortuna je zvanično u stečaju, a pored nje posluju još tri povezane firme – Fortex, Fortunato i FortoB.

Obespravljeni radnici kažu da su direktori svih ovih firmi rodbinski i politički povezani, a da sve ide nauštrb Fortune. U pitanju su i neka radna mjesta radnika koji su iz Fortune prebacivani u Fortex, Fortunato ili FortoB.

Iako danas na protestima radnika nije bilo incidenata, 51-godišnji Nusret Šarić tvrdi da su ga u petak, prvog dana štrajka, zbog nesporazuma oko isključenja struje, pretukli direktor Fortunata Bakir Pjanić i Mirza Purača. Direktor Bakir Pjanić sin je Safeta Pjanića koji je direktor Fortune.

– Čim sam izašao iz pogona njih dvojica su me napali kukavički iza leđa, oborili me na pod i počeli da me tuku pesnicama i nogama. Moja sreća da je u tom trenutku naišao moj kolega Jasmin Šuša koji me spasio. To se sve može vidjeti na video nadzoru, a to može i potvrditi radnik koji me spasio. Nakon toga sam polusvjestan pozvao policiju, što su nekoliko puta učinile i moje kolege, ispričao je Šarić.

(A. Dedić/Faktor.ba/Foto: Gracanicki.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*