Izudinu Tahiroviću 20 godina zatvora zbog ubistva Mirze Raščića

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu izreklo je zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina Izudinu Tahiroviću za ubistvo Mirze Raščića na stadionu Grbavica u Sarajevu.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju okrivljeni ima pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka presude.

Sud je ocijenio da je tokom glavnog pretresa (dokaznog postupka) u ovom predmetu dokazana odgovornost okrivljenog za inkriminacije sadržane u optužnici, te mu izrekao maksimalnu kaznu.

Iz analize svih provedenih dokaza proistječu odlučne činjenice koje govore o tome da je okrivljeni Tahirović ubistvo počinio s umišljajem, odnosno da je to teško krivično djelo počinio iz njemu poznatih razloga i motiva.

Prema tužbenim navodima, 16. aprila 2015. godine Raščić je sa svojim drugovima s tribine u prostorijama udruženja Plavih prikupljao novac za utakmicu u gostima FK Željezničar u Vitezu, a prema izjavama svjedoka, Tahirović se tog dana sukobio s Amarom Zulićem, otišao sa stadiona i vratio se u udruženje te ispalio četiri metka iz pištplja call. 9 mm u pravcu Raščića koji je sjedio u lijevom dijelu prostorije, nanijevši mu teške ozljede od kojih je preminuo 25 minuta nakon ranjavanja u prostorijama Klinike urgentne medicine UKCS-a.

Sud je ocijenio da se nije radilo o nehatu, odbacujući tezu odbrane u tom pogledu.

Prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije, Sud nije našao olakšavajućih okolnosti za okrivljenog jer je i ranije višekratno osuđivan.

Protiv okrivljenog Tahirovića pritvor se produžava u skladu s rješenjem Suda, a u izdržavanje kazne, po njenoj pravomoćnosti uračunat će se vrijeme provedeno u pritvoru od 17. aprila 2015. godine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*