London nema plan izlaska iz Unije

Britanska Vlada nema sveobuhvatan plan izlaska iz Evropske unije i postoji mogućnost da pregovaračka strategija neće biti usvojena u narednih šest mjeseci, navodi se u memorandumu Vlade u koji je uvid imao britanski dnevnik “Tajms”.

List navodi kako se u memorandumu sugeriše da britanska Vlada nema dovoljno službenika da brzo provede odluku o izlasku iz EU, a da ministarstva rade na odvojenim planovima, što može rezultirati sa “više od 500 projekata”.

U memorandumu se sugeriše i da bi moglo biti potrebno dodatnih 30.000 službenika radi raspodjele posla.

Iz britanske Vlade je saopšteno da “ne prepoznaju” tvrdnje iznesene u memorandumu.

Britanski premijer Tereza Mej ranije je izrazila nadu da će Član 50 Lisabonskog ugovora biti pokrenut do kraja marta naredne godine.

Bi-Bi-Si, koji je takođe imao uvid u memorandum, ocjenjuje da se u dokumentu vidi koliko će “komplikovan, težak i pun izazova biti izlaz iz EU”.

U memorandumu, čiji je autor neimenovani savjetnik i koji nosi naslov “Novi podaci o izlasku iz EU”, a koji je datiran na 7. novembar, sugeriše se i da će biti potrebno šest mjeseci prije nego što Vlada donese preciznu odluku šta želi da dobije od izlaska iz EU ili se saglasi sa prioritetima.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*