Ceremonija ispraćaja humanitarnog konvoja iz jugoistočnog turskog grada Gaziantepa, a radi se o 108 kamiona humanitarne pomoći koju će u irački grad Mosul dostaviti Uprava za katastrofe i urgentna stanja pri Vladi Turske (AFAD) i turski Crveni polumjesec. ( Anadolu Agency - Ensar Özdemir )

Turska na sjever Iraka poslala više od hiljadu kamiona humanitarne pomoći

Zamjenik premijera Republike Turske Veysi Kaynak izjavio je danas u Gaziantepu kako je Turska posredstvom humanitarnih organizacija AFAD i Crvenog polumjeseca na sjever Iraka do sada dostavila 1.045 kamiona humanitarne pomoci, javlja Anadolu Agency (AA).

Kaynak je prisustvovao ceremoniji ispraćaja humanitarnog konvoja iz jugoistočnog turskog grada Gaziantepa, a radi se o 108 kamiona humanitarne pomoći koju će u irački grad Mosul dostaviti Uprava za katastrofe i urgentna stanja pri Vladi Turske (AFAD) i turski Crveni polumjesec.

On je tom prilikom kazao kako je ova regija u posljednjih 25 godina suočena sa velikom katastrofom, te kako su Zapadne zemlje, koje su tvrdile da će donijeti demokratiju, ljudska prava i stabilnost, iza sebe ostavile izbjegličku krizu i dramu.

“Zbrinuli smo dva miliona i 750 hiljada sirijskih izbjeglica. Pružili smo ljekarsku pomoć milionima ljudi. U Turskoj je na svijet došlo 177 hiljada sirijskih beba. U našoj zemlji ne možete vidjeti da neko od njih spava u parku ili traga za hljebom u kontejneru”, rekao je Kaynak.

Podsjetio je kako je AFAD od 2010. godine na ovamo obezbjedio pomoć od 6,5 milijardi lira (1,8 milijardi eura) u 27 zemalja.

Kada je u pitanju irački grad Mosul, Kaynak je istakao kako je od aprila na ovamo oko 256 hiljada stanovnika ovog grada napustilo svoj dom.

“Turska od 2014. godine na ovamo učestvuje u humanitarnim akcijama, zajedno sa Ujedinjenim narodima (UN). U sklopu toga, na sjeveru Iraka formirano je 10 kampova, čiji će kapacitet dostići 500 hiljada osoba. Turska je, posredstvom AFAD-a i Crvenog polumjeseca u ove kampove do danas poslava 1.045 kamiona pomoći. Mimo toga, danas šaljemo još 108 kamiona. Ova pomoć dostavlja se bez obzira na bilo čiju vjersku ili neku drugu pripadnost”, poručio je Kaynak.

Nakon obraćanja, humanitarni konvoj sa 1.500 šatora, 50 toalet kabina, 50 tuš kabina, vreće za spavanje, deka i drugih potrebnih namirnica ispraćen je na put prema Mosulu.

(Anadolu Agency)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*