Na filmskom festivalu u Istanbulu filmovi s Balkana

Ljubitelji sedme umjetnosti tokom 4. Međunarodnog bosforskog filmskog festivala (4th International Bosphorus Film Festival) imaju mogućnost da uživaju u filmovima sa prostora Zapadnog Balkana, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom festivala bit će prikazani mnogobrojni domaći i strani filmovi.

Festival je 9. novembra otvoren prikazivanjem filma “Houston, imamo problem!” slovenskog režisera Žige Virca. Ovaj intrigantan igrano-dokumentarni film istražuje mit o tajnoj američkoj kupnji kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, vrijednoj nekoliko milijardi dolara.

U kategoriji međunarodnih dugometražnih filmova ističu se bh. film “Papagajka” Emme Rozanski i film “Igla ispod praga” (The Black Pin) režisera Ivana Marinovića. Uloge u drami “Papagajka” tumače Adnan Omerović, Tina Keserović, Susanna Cappellaro, Sabina Mrgan i Don Guido, a film je u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Velike Britanije. Film “Igla ispod praga” nastao je kopordukcijom Srbije i Crne Gore.

Također, osvježenje u svijetu sedme umjetnosti su i filmovi “Narodni heroj Ljiljan Vidić” (Shooting Stars) režisera Ivan-Gorana Viteza u koprodukciji Srbije i Hrvatske, ali i “S one strane” redatelja Zrinka Ogreste, također u koprodukciji Srbije i Hrvatske.

U kategoriji svijeta dokumentarnih filmova treba izdvojiti film “Korida” Siniše Vidovića u austrijskoj koprodukciji. To je dokumentarni film koji se bavi fenomenom borbe bikova u BiH. “Korida” je na festivalu u Sarajevu osvojio Work in Progress Award i HBO Adria Award. Ovo je Vidovićev prvi dugometražni dokumentarni film.

Festival čiji je globalni medijski partner Agencija Anadolija završava 18. novembra.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*