Danas o vetu Kluba Bošnjaka na izvještaj o referendumu u RS-u

Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske danas će razmatrati veto Kluba Bošnjaka na izvještaj o referendumu u RS-u o danu tog bh. entiteta. Ukoliko ne bude dogovora, konačnu riječ dat će Ustavni sud RS-a.

Na sjednici Vijeća naroda RS-a prošle sedmice nije bilo saglasnosti o skupštinskim odlukama o konstatovanju rezultata referenduma u RS-u na pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS”, a na koju je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuo proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Klub Bošnjaka je 18. oktobra stavio veto na te odluke, a šef tog kluba Mujo Hadžiomerović rekao je da su time nastavljene antiustavne i antidejtonske aktivnosti, na šta su upozoravali još prije usvajanja prve odluke o raspisivanju referenduma u RS-u o Danu RS-a.

Posebno je ukazao na sporne skupštinske odluke kojima se daje ovlaštenje predsjedniku i članovima Komisije za provođenje referenduma u RS-u u vezi s postupkom u Ustavnom sudu BiH i do okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv njih u Sudu BiH.

Takođe, za Klub Bošnjaka je neprihvatljiv i zaključak kojim se Vlada RS-a obavezuje da osigura sredstva i pruži punu pravnu zaštitu i podršku članovima Komisije za provođenje referenduma u eventualnim sudskim procesima u sudovima koji će utvrđivati navodnu krivičnu odgovornost članova Komisije koji su provodili odluku Narodne skupštine.

Postoji mogućnost da na Zajedničkoj komisiji budu prihvaćene primjedbe Bošnjaka na Zakon o lokalnoj samoupravi, koje se odnose na član o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u lokalnoj vlasti u RS-u.

I potpredsjedavajući Vijeća Kemo Čamdžija je ranije dodao da očekuje da te primjedbe Bošnjaka budu ugrađene u Zakon o lokalnoj samoupravi i da se ravnopravna zastupljenost, u skladu s Ustavom, primjenjuje u oba entiteta.

Klub Bošnjaka zbog toga je pokrenuo postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda i na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru u RS-u, koje će danas takođe razmatrati Zajednička komisija.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*