Biti tolerantan znači držati se svojih uvjerenja i poštivati prava drugih

Međureligijsko vijeća u BiH (MRV) poziva sve društvene čimbenike na toleranciju, suživot i uzajamno poštivanje, a sve bh. građane da preuzmu odgovornost za vlastita djela i prema drugima se ophode na način kako bi i sami željeli da se prema njima ophode.
U saopćenju za javnost povodom Međunarodnog dana tolerancije, Međureligijsko vijeće u BiH apelira na organe vlasti da se učine i dodatni napori i aktivnosti kojima bi se spriječili svi pokušaji napada na čovjeka kao takvog, njegovu imovinu i druga ljudska prava koja mu pripadaju da bi se razvijao osjećaj i briga za drugoga i drugačijeg.

– Biti tolerantan znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i poštivati prava da se i drugi drže svojih, prihvatiti činjenicu da ljudska bića, prirodno različita u svojim religijskim vjerovanjima i uvjerenjima, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo živjeti u miru i biti kakvi jesu, bez bilo kakve diskriminacije – navodi se.

Opća skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine pozvala je sve članice UN-a na obilježavanje 16. novembra kao Međunarodnog dana tolerancije, a taj dan posebno podsjeća na poštivanje i uvažavanje drugačijih od nas u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*