Brazil: Desetine demonstranata “okupirale” Kongres

Nekoliko desetina demonstranata prekinulo je sjednicu brazilskog Nacionalnog kongresa i zauzelo donji dom parlamenta u Braziliji sa zahtjevom da u zemlji bude pokrenenuta vojna intervencija protiv administracije predsjednika Mišela Temera.

Istovremeno su u Rio de Žaneiru demonstrirale hiljade ljudi, a bilo je i sukoba sa policijom ispred zgrade lokalne skupštine.

Grupa od oko 50 do 60 demonstranata upala je u Predstavnički dom u glavnom gradu i polupala prozore na tom objektu. U izvještajima se navodi da je povrijeđeno nekoliko pripadnika osiguranja zgrade.

Demonstranti su uzvikivali parole protiv Temerove vlade desnog centra, koja je zamijenila administraciju smijenjene predsjednice Dilme Rusef.

Oni su se pohvalno izjašnjavali o Serhiju Moru, federalnom sudiji koji je poznat po radu protiv korupcije i pranja novca u državnim službama.

Demonstranti tvrde da nemaju nikakve političke ambicije i traže intervenciju vojske.

Brazil je bio pod vojnom diktaturom od 1964. do 1985. godine, a taj period karakterisali su tortura, represija i nestanci ljudi. U nekim desničarskim krugovima to vrijeme ostalo je upamćeno kao period bez korupcije.

U Riju su demonstranti pokušali da se probiju kroz barikade prema zgradi Državne skupštine, ali ih je policija potisnula ispaljujući suzavac.

Rio je jedno od najteže pogođenih područja ekonomskom recesijom. Federalna vlada zamrznula je račune lokalne državne uprave zbog ogromnog javnog duga. Mnogi državni službenici, uključujuči radnike Hitne pomoći i policajce, mjesecima nisu dobili plate.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*