Ministri finansija/MMF: Učiniti dodatni napor i isvojiti akcize na naftu

Ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministri finansija Federacije BiH i Republike Srpske Jelka Milićević i Zoran Tegeltija na satanku sa predstavnicima MMF-a konstatirali su da je uvođenje akcija na naftu dobro rješenje za BiH.

Sasatanak s ministrima finansija održan je u okviru posjeta Misije MMF-a, koju predvodi Nadim Ilahi, nakon što je odobren novi aranžman i isplaćena prva tranša entitetima.

S obzirom na to da su ministri financija ujedno i članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, jedna od tema razgovora bila je izmjena Zakona o akcizama u BiH, gdje je naglašeno da je dobro rješenje uvođenje namjenske akcize na naftu i naftne derivate od 15 feninga po litru za izgradnju autocesta i cesta u BiH, što garantira nastavak ugovorenih kreditnih aranžmana za ovu namjenu.

Nastavak mjera štednje u javnoj potrošnji

Naglašeno je da treba uložiti dodatni napor kako bi bilo osigurano usvajanje ovih zakonskih rješenja u oblasti akciza u Parlamentranoj skupštini BiH, te riješila pitanja poravnanja među entitetima po osnovu indirektnih poreza.

Ministri finansija informirali su članove Misije MMF-a o aktivnostima koje su u toku u pogledu usvajanja budžeta za iduću godinu i nastavku provođenja mjera štednje u javnoj potrošnji.

Na sastanku je istaknuto da dobra saradnja između ministarstava financija zahtjeva i podršku ostalih institucija izvršne i zakonodavne vlasti kako bi bila osigurana sistemska rješenja u oblasti finansijske i fiskalne stabilnosti.

Sagovornici su se složili da je neophodno nastaviti provođenje strukturalnih reformi na svim nivoima vlasti u BiH, kao i programe s međunarodnim financijskim institucijama koje daju podršku reformskim procesima, poput Svjetske banke, ali i Evropske unije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*