Sarajevo: Rezultati o primjeni standarda transparentnosti u BiH

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine najavila je za danas u Sarajevu predstavljanje rezultata istraživanja o primjeni standarda proaktivne transparentnosti u institucijama Bosne i Hercegovine.

Prezentaciju o transparentnosti organizuju četiri institucije Bosne i Hercegovine, koje sarađuju u tematskoj oblasti “Komunikacije i upravljanje znanjem” u okviru Programa jačanja javnih institucija u Bosni i Hercegovini i Centar za društvena istraživanja Analitika.

Novinarima će se obratiti koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan, zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić, savjetnik i menadžer tematske oblasti Programa jačanja javnih institucija u Bosni i Hercegovini iz GIZ-a Elvis Mujanović te istraživačica i projektna koordinatorica Centra za društvena istraživanja Analitika Nermina Voloder.

U programu, koji po nalogu Vlade Njemačke provodi GIZ, četiri institucije korisnice – Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave, Direkcija za evropske integracije, Agencija za statistiku i Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, pokrenule su sredinom 2015. godine inicijativu za unapređenje transparentnosti u javnoj upravi.

U saradnji s organizacijama civilnog društva, izradile su standarde proaktivne transparentnosti u javnoj upravu u našoj zemlji, kojima je definirano 38 dokumenata i specifičnih vrsta informacija klasificiranih u šest kategorija informacija.

U maju 2016. godine, Centar za društvena istraživanja Analitika proveo je istraživanje o ispunjenosti standarda proaktivne transparentnosti, odnosno dostupnosti dokumenata/informacija na web stranicama 68 institucija na državnom nivou.

Analiza web stranica je urađena drugi put u septembru ove godine, kako bi se zabilježili progres i trendovi u objavljivanju informacija od javnog značaja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*