Košarkašice BiH pred meč sa Turskom: Imamo ogromnu želju i motiv

Ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu od 16 sati po našem vremenu gostuje Turskoj u kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo 2017. godine.

Izabranice Gorana Jovanovića u subotu će odmjeriti snage sa favorizovanim rivalom. Jedna od najiskusnijih naših košarkašica Dragana Svitlica se nada iznenađenju.

“Sve je moguće. U sportu je uvijek sve moguće. Mi u Tursku putujemo sa namjerom da damo svoj maksimum, a da li će taj maksimum biti dovoljan da iznenadimo domaćina, vidjet ćemo na terenu. Nama bi bodovi iz tog susreta značili opstanak u borbi za plasman na Eurobasket i sigurno je da ćemo dati sve od sebe da to i ostvarimo. Ipak, ako i ne uspijemo u toj namjeri, bar ćemo znati da smo dale svoj maksimum. Moram istaći da sam jako ponosna na ovaj tim, ovu mladu ekipu koja je sigurno jedna od najmlađih u kvalifikacijama. Jako je značajno što smo se opet okupile nakon pet godina i što imamo mladu reprezentaciju koja će sigurno dugi naredni niz godina biti na okupu”, kazala je Svitlica za zvaničnu stranicu Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Jedna od mlađih igračica u našoj selekciji, Nikolina Babić, puna je riječi hvale na račun turske reprezentacije, ali ističe da u sportu iznenađenja nisu rijetkost i da ima nade sve dok sudija ne označi kraj utakmice.

“Svjesne smo kvaliteta našeg rivala, ali mi idemo u Tursku da ostavimo srce na terenu i da se borimo do kraja. Što ne bismo mogle i iznenaditi Turkinje? Lopta je okrugla, a utakmica se igra 40 minuta. Imamo ogromnu želju i motiv, imamo mi i kvaliteta, pa ćemo vidjeti” poručuje Babić za stranicu Saveza.

Selektor Goran Jovanović je prezadovoljan zalaganjem igračica, kao i atmosferom.

“Neke su nam igračice nažalost malo bolesne, neke povrijeđene, ali svakako je naša želja da odigramo maksimalno korektno. Želimo pokazati najbolje što možemo u ovom trenutku. Na osnovu ovog što sam video djevojke treniraju dobro i atmosfera je fantastična”, kazao je selektor Goran Jovanović.

Milica Deura je svjesna koliko je Turska težak protivnik, ali se nada da njen tim može pružiti veliki otpor.

“Sigurno će utakmica biti dosta teška. Turska je zaista kvalitetna ekipa, sam vrh evropske košarke. Nadam se da u ovom podmlađenom sastavu možemo pružiti što veći otpor”, kazala je Milica Deura.

Povratak naše reprezentacije iz Turske u Sarajevo planiran je za nedjelju, a već u srijedu, 23. novembra, naše djevojke će u sarajevskoj Skenderiji dočekati selekciju Izraela, u posljednjoj kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo 2017. godine.

Tabela grupe H:

1. Turska 3-1
2. Izrael 2-2
3. Rumunija 2-2
4. BiH 1-3

U kvalifikacijama učestvuju 33 reprezentacije raspoređene u šest grupa po četiri ekipe i tri grupe po tri ekipe. Plasman na Eurobasket ostvarit će devet prvoplasiranih ekipa i najboljih šest drugoplasiranih ekipa.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*