Selektor bh. košarkašica: Stvorili smo reprezentaciju za budućnost

Žensku košarkašku reprezentaciju BiH u završnom dijelu kvalifikacija za “Eurobasket 2017“ koji će se igrati u Češkoj Republici čekaju dvije jako teške utakmice sa Turskom, prvim favoritom grupe “H“ i Izraelom. Bez obzira što bh. košarkašice nakon četiri odigrana kola zauzimaju posljednje mjesto sa pobjedom i tri poraza, teoretske šanse za plasman na EP postoje.

Istina one su minimalne, ali postoje. No, ono što Gorana Jovanovića, selektora BiH više od toga raduje jeste činjenica da su bh. djevojke tokom kvalifikacija pokazale, u nekim utakmicama, odličnu košarku i potencijal, te da njihovo vrijeme dolazi. Osim u domaćem porazu od Turske njegove izabranice niko nije potpuno nadigrao, te su praktično bile nadomak pobjede u gostujućim ogledima sa Rumunijom i Izraelom. Nažalost “posljednja lopta“ otišla je na stranu rivala, ali i to je dio košarkaškog odrastanja.

Jedinu pobjedu u dosadašnjem toku kvalifikacija bh. košarkašice ostvarile su na domaćem parketu protiv Rumunije i to sa ubjedljivih 77:63. Sada im za odlazak u Češku treba senzacija sutra u Ankari, a potom i pobjeda od najmanje pet razlike nad Izraelkama u dvorani na Ilidži 23. novembra. I tada bi postojala mogućnost da ne budu među šest najboljih drugoplasiranih selekcija iz devet kvalifikacionih grupa koje će se plasirati na “Eurobasket“.

Za to su Jovanović i njegove izabranice imali četiri dana priprema u Sarajevu tokom kojih su pokušali spremiti dobitnu taktiku za Turkinje, a potom će se okrenuti Izraelkama.

“Nismo bili kompletni od početka priprema, jer nam se u srijedu priključila i naša Amerikanka Lynetta Kizer. No, od ponedjeljka smo krenuli sa nekom pripremom taktičkih kombinacija za Tursku. Kratak je to period za pripreme, ali uspjeli smo koliko je bilo moguće da uradimo neke stvari kako bi normalno odigrali utakmicu sa Turskom“, kazao je Jovanović.

Istakao je da ih čeka jako kvalitetna reprezentacija što su mogli vidjeti i u prvoj međusobnoj utakmici.

“Nama je cilj da pokušamo odigrati što hrabrije da ne respektujemo previše protivnika kao što se desilo na prvoj utakmici u Tuzli. Želimo da pokažemo da možemo da igramo bez obzira što je reprezentacija dodatno podmlađena i sastavljena tako da može u narednom period od šest do osam godina igrati na visokom nivou“, rekao je Jovanović.

Ono što Jovanovića brine pred završnicu kvalifikacija jesu povrede i izostanci njegovih veoma važnih igračica. Melisa Brčaninović neće biti u sastavu zbog povrede zgloba, a Marice Gajić koja ima opravdane privatne razloge. Osim toga među bh. djevojkama je dosta rovitih igračica.

“Tamara Kapor je došla takoreći iz bolnice. No, skidam joj kapu, jer ima veliku želju da igra tako da će biti u sastavu. Nikolina Babić ima izvrnut zglob, no i ona će biti u timu. Dragana Svitlica konstantno ima probleme sa koljenima, ali kao i uvijek do sada odigraće maksimalno korektno, kao što ona zna“, navodi selektor bh. tima.

Jovanović je svjestan činjenice da postoje šanse za odlazak u Češku Republiku, ali i da su one dosta nerelane u ovom trenutku. Posebno kada se uzme u obzir činjenica da se BiH do ovih kvalifikacija za “Eurobasket 2017“ godinama nije okupljala, a kamo li igrala ozbiljne takmičarske utakmice.

“Šanse postoje, a koliko se realne to svi znamo. Nama je bio cilj u ovom ciklusu da sastavimo reprezentaciju i pripremimo je za budućnost. Međutim, ispostavilo se da smo već u prvom ciklusu imali realne šanse da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Da smo pobijedili u Rumuniji i Izraelu, gdje smo bukvalno izgubili na ‘jednu loptu’, sada bi već vjerovatno bili na EP. Ne smijemo žaliti za tim, bitno je da je reprezentacija dobro selekcionirana, da je krenula dobro raditi i da ima potencijal za naredne cikluse da se plasira na Evropsko prvenstvo“, zaključio je Jovanović.

Ženska košarkaška reprezentacija BiH danas popodne krenuće sa Sarajevskog međunarodnog aerodroma put Istanbula, a zatim ka Ankari, gdje će sutra od 18 sati po lokalnom, odnosno od 16 po srednjoevropskom vremenu, igrati protiv Turske. U posljednjem kolu bh. tim će 23. novembra u dvorani na Ilidži ugostiti Izrael.

Nakon četiri odigrana kola u grupi H Turska je lider sa sedam bodova, slijede je Izrael i Rumunija sa po šest, te BiH sa pet. Na “Eurobasket“, koji će se odigrati održati od 16. do 27. juna naredne godine u Češkoj Republici plasiraće se pobjednici devet kvalifikacionih grupa, te šest najboljih drugoplasiranih selekcija.

(scsport.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*