Ženski karavan mira posjetio Tuzlu

Ženski karavan mira danas je boravio u Tuzli. Zajednička mirovna akcija žena Bosne i Hercegovine ima za cilj utvrđivanje Dana sjećanja na stradanje žena u ratu.

UG Horizonti iz Tuzle i NVO Lara iz Bijeljine pokrenule su projekat ˝Mir sa ženskim licem-osnaživanje žena za suočavanje s prošlošću˝, a pridružilo im se još deset organizacija iz svih krajeva BiH, ponukane lošim položajem žena u svim segmentima društvenog i političkog života.

Jedna od bitnih inicijativa je potpisivanje peticije za utvrđivanje Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini. Desetine hiljada žena su kao civili ubijene tokom rata, neutvrđen je broj žena žrtava ratnog silovanja i seksualnog nasilja, a najmanje milion žena je prognano ili napustilo svoje domove. Rat je iza sebe ostavio i desetine hiljada ratnih udovica ili ženske djece koje su rasle bez očeva, te majke koje su izugile sinove, sestre ili braću.

Građani su potpisivanjem peticije za utvrđivanje Dana sjećanja na sve ove žene, podržali inicijativu koja će biti upućena u Parlament BiH. Utvrđivanje zajedničkog dana sjećanja na žene žrtve rata značajan je korak u suočavanju s prošlošću i dostizanju rodne pravde jer uključuje i žensku stranu rata u našu kulturu sjećanja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*