Više od 20 miliona djece u Siriji, Iraku i Jemenu treba pomoć

Glasnogovornica UNICEF-a za Bliski istok Juliette Touma saopćila je kako više od 20 miliona djece u Siriji, Iraku i Jemenu, treba hitnu humanitarnu pomoć, javlja Anadolu Agency (AA).
Touma je povodom 20. novembra, Svjetskog dana dječijih prava, za AA kazala kako u Siriji, u kojoj je tokom petogodišnjeg rata poginulo na stotine hiljada civila, šest miliona djece treba hitnu humanitarnu pomoć.

Prema njenim riječima oko 2,5 miliona sirijske djece sa porodicama su izbjegle u mnoge zemlje, a među njima se nalazi i Turska.

Ona upozorava da je humanitarna kriza u Halepu dosegla zastrašujuće razmjere.

“Brine nas sudbina više od 100.000 djece na istoku Halepa koja čekaju humanitarnu pomoć. Ostala su zarobljena između bombardovanja, opsade i sukoba”, podsjetila je Touma.

Prema podacima UNICEF-a, humanitarnu pomoć u Iraku, u kojem su sukobi ponovo intenzivirani tokom 2016. godine, očekuje 4,7 miliona djece.

Također, u Jemenu hitnu humanitarnu pomoć očekuje oko deset miliona djece.

“Milioni djece u Jemenu, u kojem traje rat, već 18 mjeseci žive između sukobljenih strana”, upozorila je Touma koja smatra da humanitarna pomoć ne bi trebala biti ničim uslovljena.

Govoreći o djeci izbjeglicama u Turskoj, Touma je rekla kako se fokusiraju na obrazovanje i zdravlje djece.

U 2015. godini je 41 milion ljudi, od toga 17 miliona djece, zbog ratova u svojim zemljama bili su prisiljeni napustiti domove. Trećinu izbjeglica čine migranti iz Sirije, Iraka i Jemena.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*