Studenti BoHeMSA-e crtićima uljepšali dan malim pacijentima

Jučer su članovi BoHeMSA-e LC Tuzla su održali projekat pod nazivom „Operacija kino“. Povod za ovaj projekat je bilo obilježavanje Međunarodnog dana djeteta, koji se u svijetu obilježava 20.11. svake godine.

Ovim datumom obilježava se dan na koji je Generalna skupština UN-a usvojila Deklaraciju o pravima djeteta (1959.), i Konvenciju o pravima djeteta (1989.). Konvencija je ujedno najčešće ratificirani međunarodni sporazum o ljudskim pravima. Ona navodi niz dječjih prava, uključujući pravo na život, na zdravlje, na obrazovanje i igru, kao i prava na porodični život, na zaštitu od nasilja, na nediskriminaciju, te da se dječiji stavovi čuju.

„Operacija kino“ je projekat naše organizacije osmišljen sa ciljem odvraćanja djece u bolnici od njihove bolesti, dajući im priliku da uživaju u filmu. Projekat je podrazumijevao da studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli, članovi udruženja BoHeMSA-e, organizuju gledanje crtanog filma u prostorijama UKC-a Tuzla za djecu koji borave na pedijatrijskim odjeljenjima. Projekat je održan u prostorijama Pedijatrijske klinike u Tuzli. Članovi našeg udruženja su obezbjedili projektor i platno za gledanje filma. Takođe studenti su obezbjedili voće, u dogovoru sa osobljem klinike. Za ovu priliku izabrali smo crtani film „Minions“. Na klinici je trenutno bilo petnaestero djece koji su, zajedno sa svojim roditeljima, prisustvovali projekciji. Cilj ovog projekta je ublažavanje negativnih posljedica hospitalizacije djece. Ideja je da se djeci uljepšaju i, na neki način, skrate dugi bolnički dani. Također, željeli smo uspostaviti vezu studenata medicine sa najmlađim pacijentima i upoznati se sa načinom rada sa djecom. Ovim putem želimo se zahvaliti načelniku Pedijatrijske klinike, dr. Edinu Husariću, kao i osoblju Klinike, koji su imali razumijevanja i pomogli u realizaciji ideje”, saopćili su iz BoHeMSA-e.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*