Dvojica Rusa ispitana u vezi s pokušajem puča u Crnoj Gori

Dvojica državljana Rusije su među osumnjičenima za umješanost u navodni pokušaj puča tokom izbornog dana u Crnoj Gori, za pokušaj ubistva premijera Mila Đukanovića i promjenu vlasti u Crnoj Gori zbog članstva u NATO-u, objavila je američka agencija Associated press (AP).
AP navodi da je portparolka Tužilaštva potvrdila navode medija da je 21 osoba pod istragom, uključujući dvojicu Rusa i troje državljana Srbije. Kako se kaže ona je govorila za AP pod uvjetom anonimnosti jer je istraga u toku.

Oko 20 osoba uhapšeno je u Crnoj Gori 16. oktobra na izborni dan, ali su neki od njih u međuvremenu pušteni iz pritvora, a druge osobe su uhapšene, uključujući i neke osobe koje su se borile za proruske pobunjenike na istoku Ukrajine.

Crnogorski tužioci su saopćili da istraga vodi do zaključaka da su “nacionalisti iz Rusije” organizirali kriminalnu grupu i planirali da upadnu na izborni dan u Crnoj Gori, ubiju premijera Mila Đukanovića i dovedu na vlast prorusku koaliciju.

AP navodi da su crnogorski mediji identificirali dvojicu Rusa koji su navodno orkestrirali zavjeru, kao članove ruske vojne obavještajne agencije GRU.

Dvojica ruskih operativaca su navodno deportovani iz Srbije nakon što je utvrđeno da su pratili kretanje premijera Đukanovića sa sofisticiranom opremom, za koju su zvaničnici Srbije rekli da je koriste samo špijunske agencije.

Ruski zvaničnici su demantirali bilo kakvu umiješnost u navodni pokušaj puča. Ali su ruski zvaničnici otvoreno podržavali opozicione partije koje se protive članstvu u NATO, navodi AP.

Američka agencija, konstatira i da je Crna Gora pozvana da se priključi NATO-u i pored snažnog protivljenja tradicionalnog slovenskog saveznika Rusije. S priključenjem Crne Gore u NATO, Rusija će izgubiti strateški pristup Jadranskom moru i Srbija će ostati njen jedini saveznik u regionu.

AP zaključuje da NATO zvaničnici očekuju da Crna Gora postane članica Alijanse na proljeće naredne godine, nakon što svih 28 članica ratifikuju sporazum o pridruživanju u parlamentima tih zemlja.

(Vijesti.ba / Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*