Sinoć se u NP Tuzla predstavilo osiječko Hrvatsko narodno kazalište , a večeras “Kerempuh” iz Zagreba

Četvrte noći takmičarskog dijela programa prvog Festivala evropskog teatra Tuzla u Narodnom pozorištu Tuzla ugostili smo glumce iz Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i oni su nam se predstavili sa predstavom 260 dana koja je prošle godine osvojila nagradu Hrvatskog glumišta kao najbolje predstava.

Predstava je proizašla iz istoimene Knjige sjećanja 260 dana Marijana Gubine koje je proživio kao desetogodišnji dječak u zatočeništvu u srpskim logorima. Govori o Golgoti koja na najmučniji i najšokantniji način spoznaje najmračniju stranu ljudske prirode. Iako govori o nedavnim užasima rata predstava šalje poruku da budemo bolji ljudi i poziva na oprost, mir i suživot.

Tuzlanskoj publici, barem onim rođenim prije 90-tih, niije bilo teško identificirati se sa predstavom koju su im uprizorili osiječki glumci, a ako je poruka stigla i do mlađih onda postoji nada da svi možemo biti bolji ljudi.

Reditelj Dražen Ferenčina je cijelo djelo odmjereno i na pravi način pretvorio u pozorišnu iluziju koja nam predočava stvarnost kao podsjećanje. U predstavi su glumili Aljoša Čepl, Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok Zupković, Metea Grabić, Ivan Čačić, Zorislav Štark, Neven Lucijan Davidović.

U takmičarskom dijelu programa večeras će se tuzlanskoj publici predstaviti Satiričko kazalište „Kerempuh“ iz Zagreba sa predstavom Zmaj Evgenija Švarca u režiji Aleksandra Popovskog.

Takmičarski dio programa se završava u srijedu, 23. novembra kada će pozorišta iz BiH – HNK Mostar, NP Mostar i BNP Zenica izvesti svoj zajednički projekat Mrtve ribe plivaju na leđima Josipa Mlakića u režiji Tanje Miletić Oručević.

Svečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrada biće upriličena u četvrtak 24. novembra 2016. godine u 19,30 sati na Gala večeri.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*