Potpisivanje peticije za za izmjene krivičnog zakonodavstva u BiH koji se odnose na nasilje nad ženama i djecom

U Tuzli će u subotu 26.11.2016. godine od 12,00 – 14,00 sati na Tuzlanskom korzu (kod Meše i Ismeta) biti organizovano potpisivanje peticije za izmjene krivičnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini koji se odnose na nasilje nad ženama i djecom.  Akcija se provodi na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Ova aktivnost dio je kampanje “Šutnja nije zlato”, kojom se obilježava „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djecom“.

Peticijom će građani zahtjevati od vlasti da izmjene krivične zakone u BiH, pooštre kazne za počinioce nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom, te usklade krivično zakonodavstvo sa potpisanim Konvencijama Vijeća Europe i međunarodnim standardima UN-a.

Peticija će, nakon prikupljanja potpisa u 10 gradova u BiH, biti predata nadležnim institucijama, kao izraz volje građana.

Projekat podizanja svijesti kod građana i vlasti u svrhu prevencije nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom u BiH provodi se od 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. Decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava.

U noći 25/26. novembra, zgrade Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH, biće osvjetljene narandžastim svjetlima kako bi se dodatno skrenula pažnja na ovaj problem.

O kampanji prevencije nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom

U Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama svijeta, od 25. novembra (Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama) do 10. decembra (Međunarodnog dana ljudskih prava) obilježava 16 dana aktivizma. Cilj ovog događaj je da se istakne da svi oblici nasilja nad ženama i djecom ulaze u domen zaštite ljudskih prava.

Kampanja 16 dana aktivizma pokrenuta je 1991. godine, a prihvatiio ju je UN, te vladine i nevladine organizacije širom svijeta.

Pošto su i Ustavom BiH zagarantirana ljudska prava i osnovne slobode, udruženje “Žene ženama”, kao nosilac ovog projekta, u partnerstvu sa 10 nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine planira tokom 16 dana aktivizma provesti niz aktivnosti, kako bi se šira javnost obavijestila o ovom problemu i načinima rješavanja nasilja nad ženama i djecom.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*