Kako se ponašati kad je dijete prehlađeno?

Sigurno se sjećate kako ste se loše osjećali kada ste posljednji put bili prehlađeni? Probajte onda zamisliti kako se vaša beba osjeća kad po prvi put iskusi prehladu?

Ljekari kažu kako su za pojavu prehlade odgovorni virusi. Zaraženi ljudi šire viruse dok kišu ili kašlju u blizini zdravih. Virusi se uvlače u nos i grlo, a onda počinje njihovo razmnožavanje.

Bebe su naročito osjetljive jer im imunološki sistem još nije dovoljno razvijen. Jesenji i zimski mjeseci posebno su kritični, jer hladni vanjski zrak i centralno grijanje isušuju nazalne membrane, zbog čega se virusima prehlade tamo lakše zadržati. Osim toga više vremena provode unutra, gdje se virusi lakše šire.

Pedijatri ističu kako većina djece oboli od prehlade šest do 10 puta godišnje. Naravno, ovaj broj je veći kod mališana koja su u vrtićima.

Iako je novembar sezona respiratornih infekcija, epidemiološka situacija je stabilna, kaže mr. sci. med. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, šefica predškolskog dispanzera u Domu zdravlja Novi Grad u Sarajevu.

– Repsiratorne infekcije poput curenja nosa, bronhitisa, upale grla i pluća nikada nisu uzrokovani zato što je dijete izašlo vani ili se napilo hladne vode, što se često može čuti. One se isključivo prenose kontaktom s kliconošom ili već bolesnom osobom – naglašava Smlatić-Muhadžić.

Ljekari nam govore da nema lijeka za prehladu. Ipak, postoje načini kojima možete ublažiti simptome koje beba osjeća.

1. Pobrinite se da se dijete dovoljno odmara i pije puno tekućine (najbolje biljni čaj – kamilica, nana, šipurak). Pomoći će i domaća pileća supa.

2. Ako ima povišenu temperaturu, dajte mu acetaminophen (paracetamol). Ako je starije od šest mjeseci, možete mu dati ibuprofen (nemojte ga davati djetetu koje je dehidriralo ili povraća).

3. Ako kašlje i mlađe je od tri godine, nemojte mu davati lijekove protiv kašlja, osim ako vam je tako rekao pedijatar. Naime, kašljem se donji respiratorni trakt rješava sluzi.

4. Ako ima začepljen nos, uz pomoć gumene sisaljke, možete izvući sluz iz nosnica. Ako je pregusta, upotrijebite kapljice ili sprej za nos sa slanom vodom kako biste razrijedili sluz prije izvlačenja sisaljkom.

5. U prostoriju gdje beba spava stavite ovlaživač zraka, koji će pomoći u razvodnjavanju nazalne sekrecije.

Zdravstveni radnici svake godine, u vrijeme sezone prehlade i gripe, ponavljaju da bolesno dijete ne treba voditi u vrtić i školu.

– Zbog toga što ih nema ko čuvati, roditelji već bolesno dijete ostavljaju u vrtiću i školi. To je razlog što su djeca koja borave u jaslicama i vrtićima uvijek bolesnija od ostalih mališana – kaže Smlatić-Muhadžić.

Najčešći simptomi

Prehlađena beba ima brojne simptome. Najčešći su:

– kihanje i curenje iz nosa

– upaljeno grlo, što izaziva otežano gutanje

– natečene žlijezde

– gubitak apetita i razdražljivost

– kašalj

– povišena temperatura do 38,5 stepeni Celzijusa

Ne skidati temperaturu do 38 stepeni

Temperaturu do 38 stepeni Celzijusa ne treba skidati. Važno ju je držati pod kontrolom. Ako toplomjer pokazuje iznad 38 stepeni dajte mu sirup protiv temperature koji je prikladan za njegov uzrast, a u slučajevima kad se penje iznad 39,5 stepeni uključite čepić i tuširajte ga mlakom vodom (ne kvasite glavu) ili umotajte u vlažan peškir.

Kad otići ljekaru

Ako je bebi tri mjeseca ili manje i ima simptome prehlade, odmah otiđite pedijatru. Simptomi slični prehladi kod djece tog uzrasta mogu zavarati i potencijalno se može raditi o ozbiljnijoj bolesti.

U situaciji kad je dijete starije od tri mjeseca, kontaktirajte ljekara ako primijetite:

– da otežano diše i nosnice mu se šire svakim udisajem
– ako nokti ili usne poplave
– ako je sluz gusta, tečna i zelena
– ako kašlje duže od sedam dana
– ako primijetite da ima bol u ušima
– ako ima temperaturu preko 38,5 stepeni
– ako je dijete pospanije ili mrzovoljnije nego obično

(Vijesti.ba / Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*