Održana manifestacija ˝Dan otvorenih vrata BiH˝

Jučer je u JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla održan prikladan program u povodu nadolazećeg praznika Dana državnosti BiH. Dana 25.11. 1943. godine, udareni su temelji moderne državnosti Bosne i Hercegovine. To je, dakle, jedan veliki dan, koji je sve narode i građane Bosne i Hercegovine stavio u isti položaj. Ona nije ni muslimanska, ni hrvatska, ni srpska, nego je i hrvatska i srpska i muslimanska. U uvodnom dijelu programa svi prisutni su pogledali edukativni film o kulturno – historijskom nasljeđu, stvaranju i razaranju države BiH kroz vijekove.

Kroz kulturno – umjetnički dio programa svojim učešćem manifestaciju uljepšali su i uveličali učenici Srednje Turističko – ugostiteljske škole Tuzla, Mješovite srednje škole Tuzla, Behram-begove medrese Tuzla te učenici JU “Zavod”.

Vesela dječija lica, kroz pjesmu, igru, zabavu, ples, dramu, kreativne radionice pokazala su kako se njeguje ljubav prema našoj domovini. Kreativnim tačkama učenici srednjih škola s područja općine Tuzla oduševili su sve prisutne goste, a posebno mjesto zauzeli su u srcu djece iz JU “Zavoda”.

Značaj i uticaj manifestacije na najmlađe naraštaje najbolje se ogleda kroz poznatu izreku naše kraljice Katarine koja kaže: „Šta sam ja bez domovine? Čovjek bez domovine je mrtav čovjek.” (kraljica Katarina Kosača Kotromanić)

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*