Mladi iz regiona u mirovnoj posjeti Tuzli

Na Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Grad Tuzlu stižu mladi ljudi iz pet gradova regiona. Naime, mladi ujedinjeni u miru sa željom da istu poruku promovišu i u Tuzli, dolaze iz srbijanskog grada Sombora, hrvatskog grada Vukovara i bosanskohercegovačkih gradova Srebrenice, Gornjeg Vakufa – Uskoplja i Tuzle.

U okviru projekta „Svi pod istim nebom“ u Tuzli će boraviti do 27.11.2016. godine. Želja za okupljanjem i povezivanjem mladih iz Bosne i Hercegovine sa mladima iz Srbije i Hrvatske rodila se iz potrebe da se pokaže kako su mir, razumijevanje, suživot i zajedništvo mogući na ovim prostorima s ciljem širenja tolerancije. To je prepoznala i Fondacija „Shuler Helfen Leben“ koja je finansijski podržala projekat, a koji u potpunosti implementira Humanitarno udruženje „Prijateljice“ Tuzla.

Ovaj projekat će okupiti preko 100 mladih osoba različitih nacionalnosti koji će nizom kvalitetno osmišljenih aktivnosti promovisati mir i raditi na jačanju saradnje i prijateljstva među njima.

Ono što će predstavljati krunu ove posjete jeste polaganje cvijeća i vijenaca na spomenik tragično stradaloj tuzlanskoj mladosti – Kapiji, ali i posjeta Udruženju „25. maj – Kapija“ u subotu, 26.11.2016. godine tačno u 14:00.

Mladi će ovim projektom koji će osim u Tuzli, biti implementiran naredne godine i u Srbiji, razmjenjivati tradiciju, kulturne vrijednosti i sve one specifičnosti po kojima se narodi s ovih prostora razlikuju jedni od drugih iako toliko sliče jedni drugima.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*