Danas u Tuzli i Banja Luci potpisivanje peticije za za izmjene krivičnog zakonodavstva u BiH koji se odnose na nasilje nad ženama i djecom

Građanska akcija potpisivanja peticije za izmjene krivičnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini koji se odnose na nasilje nad ženama i djecom, bit će održana danas u Tuzli i Banjoj Luci. Akcija se provodi na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Ova aktivnost dio je kampanje pod nazivom “Šutnja nije zlato”, kojom se obilježava 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djecom.

Građanska akcija bit će održana na Tuzlanskom korzu od 12.00 do 14.00 sati, a na Trgu Krajine u Banjoj Luci u 11.00 sati.

Peticijom će građani zahtijevati od vlasti da izmijene krivične zakone u Bosni i Hercegovini, pooštre kazne za počinioce nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom, te da usklade krivično zakonodavstvo sa potpisanim Konvencijama Vijeća Evrope i međunarodnim standardima Ujedinjenih naroda. Peticija će, nakon prikupljanja potpisa u deset bh. gradova, biti predata nadležnim institucijama, kao izraz volje građana.

Projekat podizanja svijesti kod građana i vlasti u svrhu prevencije nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom u našoj zemlji provodi se od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

U noći sa 25. na 26. novembar, zgrade Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine osvijetljene su narandžastim svjetlima, kako bi se dodatno skrenula pažnja na ovaj problem.

U Bosni i Hercegovini, svaka četvrta žena je žrtva nekog oblika nasilja, uključujući i seksualno, a 80 posto počinitelja seksualnog nasilja nad djecom su osobe koje su poznate žrtvi.

Kampanja 16 dana aktivizma pokrenuta je 1991. godine, a prihvatili su je Ujedinjeni narodi, te vladine i nevladine organizacije širom svijeta.

Pošto su Ustavom Bosne i Hercegovine zagarantirana ljudska prava i osnovne slobode, Udruženje “Žene ženama”, kao nosilac ovog projekta, u partnerstvu sa deset nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine planira tokom 16 dana aktivizma provesti niz aktivnosti, kako bi se šira javnost obavijestila o ovom problemu i načinima rješavanja nasilja nad ženama i djecom.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*