Izrael: U velikim požarima od utorka povrijeđeno 125 osoba

U požarima koji su zahvatili Izrael od utorka, povrijeđeno je 125 ljudi, a u gradu Haifi pričinjena je šteta na 1.784 stambena objekta.
U saopćenju organizacije “Crvena Davidova zvijezda” ističe se da se među povrijeđenima u požarima nalaze dvije osobe sa težim ozljedama.

Iz Uprave Haife saopćeno je da je pričinjena šteta na 1.784 stambena objekta. Na oko 500 privatnih vlasništava pričinjena je materijalna šteta od 130 miliona dolara, a 270 ljudi je zbog požara smješteno u hotelima.

Glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld u nedjelju je saopćio se požari u velikoj mjeri nalaze pod kontrolom.

Požari su počeli prije nekoliko dana u Jerusalemu, a zbog suhog i vjetrovitog vremena proširili su se i na dodatnih 12 tačaka. Nije poznat uzrok požara, a pojedini izraelski mediji navode kako postoji sumnja da su podmetnuti.

Izraelska policija je ranije saopćila kako je privedeno 30 Palestinaca zbog sumnje da su podmetnuli požar. Na izjave pojedinih izraelskih zvaničnika koji za požare odgovornim smatraju Palestince, reagiralo je i palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Za požare u Izraelu odgovornim smatrate Palestince, a da li i požare na Zapadnoj obali izazivaju Palestinci?”, ističe se u saopćenju Ministarstva upućenom u nedjelju.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*