Europol: Razbijena mreža za pranje novca, zaplijenjeni zlato, kokain…

Policijske službe Belgije, Francuske i Holandije uhapsile su 36 ljudi i zaplijenile zlato, kokain, automatsko oružje i milione evra u akciji protiv mreže za pranje novca koja je djelovala između Maroka i Evrope, saopštio je danas Europol.
Osumnjičeni su uhapšeni prošle sedmice u racijama u kojima je u tri evropske zemlje učestvovalo oko 450 ljudi.

Europol navodi da su kriminalci prodavali drogu u Francuskoj i potom prebacivali novac u Belgiju i Holandiju. Svakog mjeseca su prebacivali po milion eura. Gotovina je zatim slata u Maroko preko Bliskog istoka putem “neregulisanih finansijskih kanala”.

Belgijske vlasti navode da je između gradova prebačeno oko 400 miliona eura. Tužilaštvo u Briselu saopštilo je da je veliki dio novca poslat preko Dubaija i opran u kompanijama iz Kazablanke, prenosi AP.

Europol je saopštio da je zaplijenjeno 5,5 miliona eura u gotovini, kao i zlato u vrijednosti od 800.000 eura, potom 20 kilograma kokaina i tri komada poluautomatskog oružja.

U Belgiji je u racijama učestvovalo skoro 100 policajaca i zaplijenjeno je tri miliona eura, sedam vozila i 78 komada kompjuterske opreme, kao i dva komada oružja.

Privedeno je sedam osoba. Zaplijenjena je luksuzna roba poput torbi “Luj Viton” i satova marke “roleks”, kao i četiri kutije sa gotovinom u kojima je bilo 2,5 miliona eura.

Vlasti su registrovale 23 transportovanja iz Belgije u Holandiju periodu od dva mjeseca početkom 2016. godine.

Kriminalna mreža otkrivena je poslije pokretanja istrage u francuskom južnom gradu Marseju, nakon hapšenja dvojice Francuza sa velikom količinom novca nedaleko od Avinjona 2015. godine

(Vijesti.ba / SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*