Udruženje roditelja djece i osoba s autizmom razočarano dosadašnjom saradnjom sa predstavnicima Vlade FBiH

Povodom nastavka kršenja osnovnih ljudskih prava djece osoba s autizmom u Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini, ignorisanja teških zdravstvenih, socio-ekonomskih i obrazovnih problema ove populacije od strane vlasti, ali i ozbiljnog problema zastoja u izgradnji Centra za autizam u Tuzli, prve multidisciplinarne ustanove ovog tipa u BiH, predsjednik Udruženja roditelja djece osoba s autizmom Meho Sadiković, u Sarajevu je održao je sastanak sa predstavnicama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Minkom Smajević i Alminom Jerković. Sadiković ih je upoznao sa dosadašnjim aktivnostima Udruženja (URDOSA) na poboljšanju statusa djece osoba s autizmom u društvu, nastavku diskriminacije i teškog kršenja osnovnih ljudskih prava ove populacije od strane države BiH (institucija vlasti).

Šef Odjela za ljudska prava u Ministarstvu, Minka Smajević, istakla je potrebu i obavezu Ministarstva civilnih poslova BiH, kao i obavezu Vlade F BiH (tri resorna ministarstva) da se aktivno uključe u rješavanje problema djece osoba s autizmom, a prije svih omogućavanje adekvatne rehabilitacije, kroz finansijsku podršku izgradnji Centra za autizam u Tuzli. Šef Odjela za ljudska prava u Ministarstvu, Minka Smajević, i saradnik u Sektoru za ljudska prava Almina Jerković preporučile su Sadikoviću da se još jednom obrati, Vladi F BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH, vezano za finansijsku podršku izgradnji budućeg Centra za autizam u Tuzli. Ukoliko vlasti odnosno nadležna ministarstva na federalnom i državnom nivou i dalje budu ignorisala zahtjeve Udruženja roditelja djece osoba s autizmom, Ministarstvo za ljudska prava BiH će se aktivno uključiti, istakle su.

Predsjednik URDOSA Meho Sadiković je istakao razočarenje dosadašnjim odnosom Vlade F BiH, i njihovih prethodnika. Naime, Udruženje posjeduje dokument koji je potpisao bivši ministar rada i socijalne politike F BiH Vjekoslav Čamber, u kojem stoji da će se to ministarstvo aktivno finansijski uključiti u izgradnju Centra za autizam kada to učini i Vlada TK. Podsjećamo, da su Vlada TK i Grad Tuzla ispunili svoje obaveze, odnosno započele projekat izgradnje objekta u MZ Bukinje. Sadašnji ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača ignoriše dokumet koji je potpisao njegov prethodnik. To dovoljno govori o njegovoj ozbiljnosti, i ozbiljnosti Vlade koju vodi premijer Fadil Novalić. Uprkos, svemu, Udruženje roditelja djece osoba s autizmom će još snažnije i aktivnije od svih nivoa vlasti u BiH, odnosno nadležnih ministarstava, tražiti poštivanje osnovnih ljudskih prava ove populacije.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*