Crnadak: Unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje BiH i Azerbejdžana

Interes Bosne i Hercegovine je unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje sa Azerbejdžanom rekao je danas u Bakuu ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak tokom razgovora sa azerbjedžanskim premijerom Arturom Aršizadeom.

Crnadak je naveo da bi za investitore iz Azerbejdžana posebno mogli biti insteresantni sektori infrastrukture, energetike, turizma, proizvodnje hrane i drvoprerađivačke industrije u Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su se saglasili da bi ekonomska saradnja mogla biti na mnogo većem nivou.Istaknuto je da treba otvoriti mogućnost za uspostavljanje novih privrednih veza, a da ostvarene veze moraju biti učvršćene i dalje razvijane.

Zvaničnu dvodnevnu posjetu Azerbejdžanu Crnadak je počeo susretom sa azerbjedžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim, a tokom sastanka ukazao je na potrebu za unapređenjem privredne saradnje i povećanjem nivoa vanjskopolitičke razmjene, te izrazio nadu da će uskoro biti realizovana planirana posjeta Alijeva BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH je zahvalio na pomoći koju je Azerbejdžan kroz humanitarne projekte realizovao u Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka, Crnadak je položio vijence na spomenik bivšem predsjedniku Azerbejdžana Hejdaru Alijevu i spomenik poginulim borcima za nezavisnost.

Nakon ručka koji je organizovan u čast Crnatka, uslijedio je sastanak sa azerbejdžanskim ministrom vanjskih poslova Elmarom Mamađarovim na kojem je ocijenjeno da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da je Crnadak pozdravio azerbejdžanske investicije u okviru “Projekta povjerenja”, odnosno izgradnju fabrike za preradu voća i povrća u Doboju, te azerbejdžanske investicije u fabriku pomfrita “Srebreničanka” u Srebrenici.

Crnadak bi se sutra trebao sastati sa predsjednikom Parlamenta Azerbejdžana Ogtajem Asadovim.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*