Danas sahrana posmrtnih ostataka Fidela Castra

Urna s pepelom kubanskog lidera Fidela Castra donesena je u Santiago de Cubu, gdje će kasnije u nedjelju biti položena u zemlju, pored mauzoleja borca za kubansku nezavisnost Josea Martija.

Istovremeno je kubanski predsjednik Raul Castro najavio da će Kuba zabraniti podizanje spomenika i nazivanje ulica po njegovom preminulom bratu i simbolu revolucije Fidelu Castru, a u skladu s njegovom željom, kako bi se izbjeglo stvaranje kulta ličnosti, prenosi Al Jazeera Balkans.

– Revolucionarni vođa odbacivao je bilo kakav oblik kulta ličnosti, a u tome je ostao odlučan i u posljednjim satima života, insistirajući da se nakon njegove smrti njegovo ime nikada ne upotrijebi za nazive institucija, ulica, parkova i drugih javnih mjesta te da mu nikada ne budu podignute biste, statue niti drugi oblici počasti – rekao je Raul Castro u obraćanju velikom broju ljudi okupljenih u Santiagu de Cubi.

Najavio je i kako će kubanski Parlament na narednom zasjedanju glasati o zakonu kojim će biti ispunjene želje njegovog brata, koji je preminuo 25. novembra u 91. godini.

U kolijevku kubanske revolucije, grad Santiago de Cuba, urna u kovčegu od cedra i prekrivena kubanskom zastavom stigla je poslije trodnevnog putovanja, a Kubanci su ispunili ulice ispraćajući povorku do konačnog Castrovog počivališta.

Povorka s Castrovom urnom prvo se zaustavila u Parku Cespedes, ispred zgrade sa čijeg je balkona Castro održao pobjednički govor 1959. godine, nakon što je porazio diktatora Fulgencija Batistu.

Poslije prikazivanja govora kubanskog lidera na velikom ekranu, okupljeni su uzvikivali “Ja sam Fidel!”

Prethodno su isto uzvikivali i brojni drugi Kubanci, koji su se od Castra oprostili na putu dugom 900 kilometara, koliko je prešla urna s njegovim posmrtnim ostacima od Havane.

Put kojim je prošla povorka s urnom predstavlja podsjećanje na put koji su Castro i njegove pristalice prešli nakon što su pobijedili Batistu 1959. godine.

Poslije devetodnevne žalosti, ostaci preminulog revolucionara bit će sahranjeni na privatnoj ceremoniji na groblju Santa Ifigenia, gdje je sahranjen i kubanski revolucionar iz 19. stoljeća Jose Marti.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*