Hag: Počelo iznošenje završnih riječi na suđenju Ratku Mladiću

Pred međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu  počelo je iznošenje završnih riječi optužbe i odbrane, kojima će biti okončano suđenje Ratku Mladiću, ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske koji je optužen i za genocid.

Tužitelj u slučaju protiv Mladića Alan Tiger u obraćanju sudskom vijeću iznosi dokaze koje smatra da svi treba da čuju u okviru završnih riječi, a prije svih su dokazi povezani sa genocidom u Srebrenici. Također, Tiger iznosi dokaze prema kojima je general Ratko Mladić imao izvršnu komandu nad svim jedinicama Vojske Republike Srpske (VRS).

Advokat optužbe posebno se u završnoj riječi “obrušio” na tvrdnje odbrane prema kojima je general Mladić bio “blagonakloni zaštitnik muslimana”, te rekao da takve tvrdnje padaju u vodu čim se pažljivije pročitaju.

Mladić se hvalio porušenim “turskim” kućama
Tužiteljstvo Tribunala emitiralo je dokument kojim su htjeli pokazati na koji je način Mladić razmišljao o muslimanima. U tom dokumentu on u razgovoru sa jednim simpatizerom Republike Srpske iz Kanade govori da muslimana u istočnoj Bosni ne bi ni bilo da ih ne štiti UNPROFOR, te se hvali porušenim “turskim” kućama u predjelu kroz koji su u tim trenucima ova dvojica prolazili vozilom.

Tužiteljstvo je danas ustvrdilo da su dokazali da je general Mladić bio jedan od ključnih protagonista udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo nasilno stvaranje srpske države na velikim dijelovima teritorije BiH.

“Masovni kriminalni napori u bosanskim općinama, Sarajevu, Srebrenici, kao i uzimanje talaca, predstavljaju četiri udružena zločinačka poduhvata kako bi se stvorila srpska država na velikim dijelovima teritorije BiH, sa što manje neprijatelja”, rekao je tužitelj Alan Tiger.

Tužitelji izlažu završnu riječ od danas, pa do 7. decembra, a Mladićeva odbrana 9, 12. i 13. decembra. Odgovore na argumente suprotne strane, tužitelji i branitelji razmijeniće 15. decembra.

Presuda u novembru iduće godine
Ratko Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Uhapšen je 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012. godine. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

Obje strane saslušale su više od 300 svjedoka i u spis uvele još toliko pisanih svjedočanstava.

Prema okvirnom planu Tribunala, prvostepena presuda Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017. godine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*