Gordana Tadić: Uskoro “bitni” predmeti pred Sudom BiH

Dva mjeseca nakon stupanja na funkciju, u prvom obraćanju bh. javnosti, v.d. glavne tužiteljice BiH Gordana Tadić poručila je kako je u proteklom periodu preduzeto niz aktivnosti, a uskoro se mogu očekivati “važni” slučajevi”!

“Održala sam niz sastanaka sa svojim zamjenicima, tužiteljima i uposlenicima tužiteljstva, kao i sa zvaničnicima partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija, radi dogovora o zajedničkoj saradnji i aktivnostima u narednom periodu”, poručila je tužiteljica Tadić.

Ona je najavila da će vrlo brzo, a nakon okončanih istraga, donijeti tužiteljske odluke u nekim vrlo bitnim predmetima organiziranog kriminala, ratnih zločina, korupcije, terorizma i drugih kaznenih djela.

“O radu Tužiteljstva BiH, najbolje govore naši dosadašnji rezultati. Primičemo se brojci od 5.000 osoba optuženih za kaznena djela ratnih zločina, organiziranog kriminala, korupcije, financijskog i poreznog kriminala, trgovine ljudima, terorizma i drugih kaznenih djela iz naše nadležnosti. U pogledu procesuiranja ratnih zločina, prepoznat je rad ovog tužiteljstva i dostigli smo broj od oko 640 optuženih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, a procenat osuđujućih presuda je preko 80 posto”, poručila je v.d. glavne tužiteljice BiH.

Ona je navela da su u proteklih 12 godina, tužitelji u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigli optužnice u 564 predmeta protiv 1.797 optuženih osoba. Sud BiH je od 2004. do kraja 2015. godine, u postupcima u predmetima Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, izrekao pravomoćne osuđujuće presude za 1.139 osoba. Procenat osuđujućih presuda u predmetima u kojima postupa Tužiteljstvo BiH je iznad 90 posto.

“Javnost zna da su u proteklom periodu uspješno okončani predmeti i izrečene višedecenijske kazne zatvora u predmetima zločinačkih organizacija i mnogim drugim predmetima koji su značajno ugrožavali sigurnost građana naše zemlje. Samo u predmetima za kaznena djela pranja novca optužene su 203 osobe, a presudama Suda BiH oduzeta je nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 10,2 miliona BAM” pohvalila je Tužiteljstvo Tadić.

Tužiteljica Gordana Tadić ističe da je Tužiteljstvo BiH institucija svih građana naše zemlje, te da i u narednom periodu nastavlja intenzivno raditi na procesuiranju svih kaznenih djela iz na njegove nadležnosti.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*