Radnici TTU-a održali novi zbor

Radnici Tvornice transportnih uređaja i ovog ponedjeljka su održali Zbor. Iako je osnovana nova firma koja bi trebala omogućiti radnicima kraj višegodišnje agonije u borbi za ostvarivanje radničkih prava, to se još nije desilo. Zahtjevi radnika: uvezivanje radnog staža te 8 zaostalih plata, nisu ispunjeni. Radnici su i danas ponovili svoju odluku: u fabriku neće ući niko dok se ne izmire njihova potraživanja. Za svoje probleme odgovornim smatraju Vlade Federacije i TK.

Predstavnik sindikata radnika TTU-a, Mehmed Terzić  još ranije se obratio pismom kantonalnom ministru industrije, energetike i rudarstva Srđanu Mićanoviću zahtjevajući sastanak o ovoj temi ali sastanak se još uvijek nije održao.

S druge strane, Mešan Vildić, predsjednik sindikata metalaca TK tvrdi da se pitanja radnika TTU-a riješavaju planiranom dinamikom. Krajem ovog mjeseca bi nova firma, TTU Energetic, trebala početi sa radom a dio starih radnika će krenuti u proizvodni proces. TTU je firma od vitalnog značaja za razvoj metaloprerađivačke indistrije u TK, ističe Vildić i dodaje da se od ove firme očekuje dugoročna proizvodnja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*