Crnadak: Podrška Hoferu nediplomatski potez Dodika

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak obavijestio je danas saveznog ministra za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastiana Kurza da podrška koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao jednom od kandidata na jučerašnjim predsjedničkim izborima u Austriji ne predstavlja stav većine naroda u Republici Srpskoj.

Šefovi diplomatija dvije zemlje danas su u Beču usvojili okvirni Akcioni plan saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Austrije za 2017. godinu.

Akcionim planom definisani su pravci saradnje u oblasti EU integracijskog procesa i vanjske politike, u okviru Berlinskog procesa i u okviru austrijskog predsjedavanja Organizacijom za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) u 2017. godini. Definisano je austrijsko učešće u programima koji se provode u BiH, a koje finansira EU.

Takođe su date smjernice saradnje dvije države u oblasti ekonomije, zaštite okoline i razvoja, kulture, obrazovanja, nauke, te izbjeglica i migracija.

Ministri su dogovorili da će ministar Kurz tokom 2017. posjetiti BiH kako bi razgovarao s omladinskim udruženjima, studentima i drugim predstavnicima mladih iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara o rješavanju problema i perspektivi mladih ljudi u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Ministar Crnadak je u Beču sudjelovao i na ceremoniji otvaranja ministarskog djela Međunarodne konferencije o nuklearnoj sigurnosti koja se održava u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Na Konferenciji se očekuje usvajanje ministarske deklaracije Međunarodne konferencije o nuklearnoj sigurnosti.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*